Redactor: Tatiana Povar

Carolina Malatesta și soțul ei J.T. au primit o despăgubire în valoare de 16 milioane de dolari în urma unui proces de judecată înaintat împotriva  Centrului Medical Brookwood Baptist din Birmingham, din statul american Alabama. Cuplul a acuzat asistentele medicale de faptul că în timpul nașterii au încercat să împingă bebelușul înapoi în burta mamei, deși acesta era pregătit să se nască, scrie site-ul Distractify.

În 2014, Malatesta a ales spitalul Brookwood pentru a aduce pe lume cel de-al patrulea copil. Femeia a decis să meargă în această instituție medicală, deoarece acolo doctorii promovează și încurajează nașterea naturală. De asemenea, spitalul dispune de căzi pentru naștere, se face monitorizarea fetală prin sistemul fără fir și ai pe unde te plimba în timpul travaliului.

După ce anterior a născut alți trei copii, femeia știa foarte bine cât de inconfortabilă poate fi o naștere, de aceea și-a dorit mai multă libertate în timpul acestui proces. Ea a fost influențată și de imaginea destul de bună a spitalului, din reclamele distribuite de acesta:

,,Noi nu îți putem spune că acesta este cel mai bun loc pentru nașterea copilului, dar prietenii tăi da. Decizia unde va veni copilul tău pe lume este una foarte importantă. Noi îți putem oferi condiții hoteliere cu cameră individuală, îngrijire personalizată, dar cel mai bine ar fi să vă convingeți din experiența altor mame, pentru că noi avem încredere doar în opinia lor,” scrie în materialele promoționale ale spitalului.

Însă copilul a venit pe lume un pic mai devreme decât se aștepta, iar în acel moment medicul care trebuia să o asiste pe Malatesta nu era de gardă. Când i s-au rupt apele, asistentele au încercat șă oprească procesul, care nu este atât de ușor precum pare. Malesata a încercat să stea într-o poziție mai confortabilă pentru ea, în genunchi, cu palmele pe podea așa cum discutase anterior cu medicul. Asistentele medicale, însă nu i-au permis, forțând-o să stea pe spate. Apoi, în loc să i se permită copilului să se nască, asistentele au încercat să îl împingă înapoi pentru ca medicul de gardă să reușească să primească nașterea. Doctorul a ajuns în șase minute, iar copilul s-a născut un minut mai târziu după venirea acestuia în sala de naștere.

Consecințele acțiunilor asistentelor medicale

Din fericire, copilul e perfect sănătos, dar mama s-a ales cu nevralgia nervului pudendal (rușinos) din cauza intervenției traumatizante la care a fost supusă. Ea acuză dureri înțepătoare, usturătoare în regiunea genitală care e mai intensă decât în timpul nașterii. Inițial durerea era atât de severă, încât femeia a fost nevoită să se mute la părinți pentru a beneficia de ajutor pentru îngrijirea copiilor.  

█ De ce medicii fac greșeli și ce pot face pacienții în asemenea cazuri 

Caroline afirmă că durerea i-a întrerupt viața sexuală, acum fiind nevoită să petreacă ore întregi în pat sau în baie. Deși a încercat timp de 2 ani să discute cu medicii de la spitalul în care a născut, ea nu a primit vreun răspuns care să o mulțumească. Atunci, Malatesta a decis să se adreseze în instanță.

,,Am încercat să obțin un răspuns, timp de 2 ani, cu privire la incidentul care s-a petrecut la Brookwood, dar nu am rămas mulțumită de explicațiile acestora. Atunci când ei au încercat să ,,îmi închidă gura”, singurul lucru care mi-a rămas să-l fac e să-mi caut dreptatea în instanță”. 

Melissa Graham, asistenta principală a Carolinei, a afirmat în instanță că dacă i-ar fi permis femeii să nască atunci când era pregătită, copilul ar fi venit pe lume înainte să ajungă medicul. ,,Copilul era gata să vină pe lume, mama simțea nevoie să își ajute pruncul să iasă, iar noi ne doream ca medicul să vină mai repede acolo,” a precizat femeia.

Malatesta a declarat pentru Cosmopolitan că în prezent se simte mult mai bine, dar lupta cu durerea încă mai face parte din ritualul ei zilnic: ,,Decizia de judecată este un semnal de alarmă pentru spitalele care nu iau în serios femeile, aceasta ar trebui să stimuleze și alte instituții medicale care au probleme similare să efectueze careva schimbări. Păcat că s-a ajuns până aici.”

Caroline speră că împărtășirea experienței ei va ajuta alte femei care au avut de suferit traume în timpul nașterii: ,,Este foarte important pentru mine să vorbesc despre acest lucru. O mulțime de femei  de peste tot m-au contactat pentru a-mi cere sfatul. Sunt bucuroasă că pot să le ajut. Experiența mea  a deschis porțile schimbării atitudinii pe care o au cadrele medicale față de pacienți și a îmbunătățirii managementului spitalelor.”    

 

 Articole relaționate:

Copil țintuit la pat pe viață din cauza neatenției medicilor. Acum sistemul de sănătate trebuie să plătească familiei 13 milioane de euro 

Spitalul Medpark, obligat și de a doua instanță să plătească despăgubiri familiei Berari de peste un milion de lei 

O familie va primi daune morale şi materiale în valoare de 200.000 de euro. În urma unei intervenții, copilul lor are un picior mai scurt decât celălalt