Autor: Elena Cioina/Parascovia Rogate

De astăzi, 160 de denumiri de medicamente de importanță socială trebuie să fie mai ieftine cu 40 la sută în toate rețelele de farmacii din țară. Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său lista preparatelor care de astăzi au preț redus, dar și a farmaciilor care s-au angajat să aplice noile prețuri. Astfel, cel mai ieftin medicament costă 70 de bani, iar cel mai scump - aproximativ 58 de lei. Autoritatea în Sănătate ne anunță că ieftinirea reprezintă o iniţiativă a companiilor farmaceutice mari pentru a asigura populaţia cu un spectru larg de medicamente ieftine şi accesibile. Ceea ce nu spune Ministerul Sănătății este în baza cărui act normativ s-a făcut această diminuare de preț și ce mecanism au folosit pentru a ajunge la acest compromis.

În schimbul acestui compromis, Guvernul a acordat companiilor farmaceutice un şir de facilităţi pentru a activa mai eficient pe piaţa Moldovei. „Astfel, au fost propuse condiţii mai atractive de înregistrare a produselor farmaceutice noi, fiind micşorate tarifele cu 25%. La fel, procedura de autorizare şi reautorizare a medicamentelor a fost simplificată, precum şi s-au redus cerințele pentru etichetare, ambalaj și prospectul preparatelor”, scrie în comunicatul Ministerului Sănătății.

Odată luată, unii au salutat decizia autorităților, alții, dimpotrivă, s-au întrebat dacă bonusul va fi valabil și după alegerile prezidențiale, mai ales că 40 la sută e o reducere semnificativă, iar multe dintre farmaciile din Moldova, mai ales cele rurale, nu ar rezista nici măcar unei ieftiniri de 2%, spun experții în domeniul farmaceutic.

█ Guvernul le-a mai aruncat un „os” importatorilor de medicamente și dispozitive medicale 

Înțelegerea cu industria farmaceutică, de fapt, e una verbală. Nu există nici un document scris, cel puțin oficial, care să ne arate cum anume s-a produs această ieftinire și dacă rețelele de farmacii vor menține aceste prețuri și după alegerea președintelui.

„Aceasta este o inițiativă a companiilor farmaceutice. Despre asta a declarat domnul prim-ministru. Ei au decis să vină cu această inițiativă și au ieșit cu o declarație, iar lista medicamentelor cu prețul redus o puteți vedea pe site-ul Ministerului Sănătății”, a declarat Tatiana Gâscă, purtătorul de cuvânt al AMDM.

Același lucru l-au confirmat și reprezentanții Serviciului de presă de la Ministerul Sănătății și de la Guvern.

„Este o înțelegere la nivel de Guvern, în persoana domnului prim-ministru Pavel Filip și reprezentanții rețelelor farmaceutice”, a spus Stela Cheptene, consilierul ministrului Sănătății. „Consultați pagina web a Guvernului. Acolo găsiți un comunicat de pe șase octombrie, unde totul este prezentat. Acolo veți găsi toată informația”, a spus și serviciul de presă al Guvernului.

Premierul, Pavel Filip, declara săptămâna trecută că: „Acestea sunt roadele unui parteneriat dintre stat și mediul de afaceri și într-o primă etapă vor fi ieftinite cele mai importante și uzuale medicamente”, iar ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan – că în nici un caz nu e un gest populist.

„ În februarie, când a fost gândit acest plan de acțiuni, noi știam exact că prețurile și impactul activității noastre trebuia să fie resimțit în toamnă. Atunci nimeni nu știa că vor fi alegeri prezidențiale. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este o acțiune asumată de către industria farmaceutică”, a declarat ministra în cadrul unei emisiuni TV.

Experții în domeniu afirmă însă că anunțul făcut de Guvern pare a fi unul electoral și că în fond lucrurile nu se vor schimba pentru majoritatea populației, având în vedere că oamenii au nevoie de reduceri de preț la medicamentele scumpe și nu la cele și așa ieftine.

█ Companii farmaceutice formate peste noapte pot participa la licitații publice 

„Guvernul nu trebuia să spună despre această reducere de 40%, deoarece este foarte mult, chiar și pe un spectru de medicamente. Că este o inițiativă frumoasă de a diminua prețul medicamentelor și Guvernul are pârghii de diminuare a acestuia, e altceva. Deja m-au sunat câteva farmacii din sate și raioane și mi-au spus că pentru ei o diminuare de 2%-3% e mult. Deși nu se spune direct, toți înțeleg că declarațiile sunt făcute, pentru că suntem în campanie electorală. Acum s-a mărit lista medicamentelor compensate, s-a evaluat din nou prețul per comprimat cu unele diminuări și dacă își mai aduce aportul și Compania Națională de Asigurări în Medicină, atunci povara consumatorului de medicamente este mai mică. Aici văd această posibilitate de reducere a prețului. Cred că doar timpul ne va arăta ce se va întâmpla cu această ieftinire”, a declarat pentru Sănătate Info Maria Cojocaru-Toma, președintele Asociației Farmaciștilor din Moldova.

La rândul său, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, afirmă că o atare reducere ar însemna probleme financiare serioase pentru industria medicamentelor, care ar putea duce și la faliment. Dacă însă industria farmaceutică a acceptat acest lucru, înseamnă că aceasta a obținut până acum venituri nemeritate, ocolind legea.

„Să admitem prin absurd că cei din industrie au fost corecți și au respectat prevederile legale la formare a prețurilor până acum - în cazul dat nu pot fi reduse nicicum prețurile în mărimea declarată. Dacă însă preturile au fost ilegal de mari ultimii ani, ocolind normele legale, reiese că până acum industria a încasat venituri nemeritate, statul a admis aceste ilegalități, iar cineva din stat a încasat sume fabuloase de la industrie ca să se prefacă că nu observă ilegalitățile. Acum, pentru o perioada determinată, industria ar putea renunța la anumite venituri, așa cum au convenit cu mai marii acestei guvernări. În esență, ei pot să-și permită reducerea prețurilor acum, pentru că în anii anteriori deja și-au făcut plinul pe seama bolnavilor, coordonat de la putere”, a declarat Veaceslav Negruță pentru Sănătate INFO.

Economistul a mai precizat că dacă această reducere nu poate fi de lungă durată, va urma o ajustare, care va readuce prețurile la nivelul confortului la care s-a acomodat industria în ultimii ani, cu posibilități de a-și întreține și protectorii din instituțiile statului.

Vom aminti că săptămâna trecută premierul, Pavel Filip, a anunțat că din 12 octombrie 160 de denumiri de medicamente de importanță socială se ieftinesc și că acest lucru a fost posibil datorită negocierilor cu industria farmaceutică. La rândul lor, reprezentanții rețelelor de farmacii au declarat că au rămas impresionați de gestul autorităților și facilitățile oferite industriei medicamentelor. „Guvernarea a făcut un pas, iar mediul de afaceri, de asemenea. Noi cunoaștem că trăim într-o societate nu prea bogată și avem responsabilități sociale. Acesta a fost pasul nostru. Bineînțeles că orice reducere de preț va scădea și din profit. Dar este mărită lista compensatelor, și aceasta generează claritate în vânzări și va egala profiturile sau va diminua pierderile produselor sociale, pentru care vom diminua prețurile cu 40%”, declară directorul unei rețele de farmacii, Jan Sili.

Vom mai aminti că o tentativă de reducere a prețului la medicamente cu 40% a exista și pe vremea premierului Vlad Filat, doar că aceasta nu s-a mai realizat în practică.

 

█ Articole relaționate:

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor 

Metatron și Sangalimed, cele două firme bănuite de CNA că ar fi implicate în spălare de bani și evaziune fiscală. Avocatul companiilor susține că este vorba despre o tentativă de intimidare 

Încurcate sunt căile Domnului. Anchetatorii solicită ajutorul companiilor producătoare de medicamente din China în dosarul Metatron și Sangalimed