Redactor: Ina Guțu

Creșterea numărului de infecții rezistente la antibiotice reprezintă o problemă de sănătate publică în plină dezvoltare în Australia, avertizează oamenii de știință. Savanții din această țară susțin că umanitatea este amenințată real să revină la era în care mortalitatea cauzată de boli și infecții minore să devină o obișnuință, scrie The Guardian.  Aceștia fac apel la necesitatea urgentă de alocare a unor fonduri mai mari pentru acțiuni de prevenire a deceselor cauzate de afecțiuni simpe precum durerile în gât sau cele de genunchi. Într-un raport dat recent publicității, cercetătorii australieni acuză de utilizare abuzivă și excesivă a antibioticelor în creșeterea animalelor, fapt ce a dus la creșeterea rezistenței la madicamente la oameni.

Unele bacterii au devenit atât de rezistente încât nu mai pot fi tratate cu niciun medicament existent în prezent. Totodată în ultima perioadă s-a constat un anumit colaps în domeniul dezvoltării și descoperirii unor noi antibiotice. Un singur medicament nou a fost dezvoltat în ultimii 50 de ani, se arată în raportul savanților australieni. Multe dintre companii au renunțat la domeniul cercetării pentru a face economii.

”Rezistența la antibiotice riscă să devină una dintre cele mai mari provocări la adresa sănătății publice în întreaga lume, care are nevoie de răspunsuri adecvate din partea oamenilor de știință, industriilor, dar și a întregii comunități” a declarat profesorul Ian Chubb, unul dintre autorii raportului.

Majoritatea antibioticelor folosite în prezent în Australia sunt derivate din microorganisme precum ciuperci, viruși sau bacterii. Chiar dacă s-a anticipat de multă vreme că, în timp, se va dezvolta o anumită rezistență la aceste medicamente, raportul savanților australieni arată că acest proces este accelerat de utilizarea abtibioticilor în creșterea animalelor pentru carne, dar și de eliberarea fără niciun fel de restricție a antibioticelor pentru tratarea infecțiilor virale.

 

Articole relaționate: 

Antibioticele pot provoca eczeme la copiii mici

Numărul cazurilor de reacții adverse la medicamente, raportate în 2012, s-a triplat