Autor: Irina Papuc
Medicii din Republica Moldova, asistenții și farmaciștii se vor ghida în cariera lor, în sfârșit, de un Cod Deontologic. Documentul, care se află încă în dezbateri publice, este extrem de important. Pe de o parte, acesta instituie mai multe obligații pentru lucrătorii medicali, care nu vor fi deloc ușor de respectat. Pe de altă parte, doctorii vor putea riposta ferm, atunci când circumstanțele și condițiile de muncă predispun la un risc crescut de malpraxis.
Atunci când pacienții reclamă un caz de malpraxis tind să învinuiască doctorii și mai rar instituția medicală pentru eventuale greșeli sau erori. Este important ca doctorii să știe că pot refuza să acorde asistență medicală unui pacient, dacă dotarea tehnică este limitată. Acest lucru este prevăzut acum expres și în Codul Deontologic al lucrătorilor medicali, care urmează să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern.
Mai exact, documentul prevede că dotarea limitată cu utilaj poate constitui motiv pentru doctor să refuze acordarea asistenței medicale, însă acest lucru nu poate fi aplicabil și în cazurile de urgență, când viața pacientului depinde de acțiuni imediate ale doctorului. „Lucrătorul medical poate refuza efectuarea unui act medical din motive temeinice, care pot fi argumentate prin lipsa de cunoștințe suficiente și calificare specifică în domeniu din partea lucrătorului medical sau în cazul unor posibilități tehnico-materiale limitate pentru a efectua asistența solicitată”, se menționează în document. Așadar, medicul poate refuza acordarea asistenței medicale și pe motiv că nu dispunde de cunoștințe suficiente. Totodată, este important de menționat că doctorii vor putea spune „nu” și dacă convingerile personale și cele religioase îi impun acest lucru. De exemplu - doctorul nu va fi impus să realizeze un avort sau o transfuzie de sânge. Și în aceste cazuri, refuzul poate fi invocat numai dacă nu este vorba despre o situație de urgență. Menționăm că Legea privind exercitarea profesiunii de medic prevede că doctorul poate refuza acordarea asistenței medicale dacă: nu poate stabili un contact cu pacientul și dacă prin această procedură ar urma să-și încalce propriile principii etice și morale.
Codul prevede și aplicarea sancțiunilor, de la avertisment, mustrare, până la aplicarea interdicției de a face parte din organizațiile profesionale pentru o perioadă de 12 luni. Acestea însă nu absolvă doctorul de răspunderea contravențională sau penală, dacă este cazul.
Proiectul de Hotărâre de Guvern se află la etapa dezbaterilor publice și urmează să fie aprobat de către Executiv.
█ Articole relaționate: