Autor: Sabina Rebeja/Elena Cioina

Calitatea serviciilor medicale în Moldova dezamăgește în continuare foarte mulți pacienți. Oamenii sunt nemulțumiți atât de felul în care unii doctori își fac meseria, cât și de condițiile și dotarea tehnică a instituțiilor medicale. Studiile efectuate în ultimii ani arată o cădere liberă a încrederii cetățenilor în sistemul de sănătate din Moldova din 2009 încoace. Dacă altă dată moldovenii se temeau cel mai mult de sărăcie, acum ei se tem în primul rând de boală. Ultimul studiu publicat de Institutul de Politici Publice arată că aceasta se află în topul temerilor oamenilor. 

Mai mult, în doar jumătate de an satisfacția moldovenilor față de serviciile medicale prestate a scăzut cu aproape 2%. Acum 74 la sută dintre moldoveni sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor acordate, după ce timp de un an s-a menținut la 72%.

Nemulțumirile oamenilor se împart între atitudinea doctorilor, condițiile din spitale, dar și inechitatea față de oameni. O lată parte dintre oameni pur și simplu s-au resemnat cu ceea ce au. Cel puțin asta se poate desprinde din interviurile realizate cu mai mulți locuitori ai Capitalei.

Irina are 21 de ani, dar a reușit deja să-și facă o imagine negativă despre asistența acordată de unele instituții medicale din Chișinău. Ea spune că cel mai mult o deranjează faptul că unii medici sunt neglijenți. „Au o atitudine superficială față de pacienți. Toți vor bani. Fără bani nu fac nimic calitativ. Mie medicii mi-au cerut bani chiar și pentru certificate. De exemplu, am fost la un stomatolog într-o clinică de stat, acolo unde prețurile nu ar trebui să fie atât de mari, medicii și-au făcut lucrul necalitativ și chiar peste o săptămână s-au început problemele. Mergând la un alt specialist acesta a explicat că precedentul practic nu a făcut nimic”, a mărturisit Irina.

Un alt deținător de poliță ne asigură că e mulțumit de serviciile medicale pe care i le oferă medicul de familie din sector. „Sunt la evidență practic toată viața la o policlinică din oraș, iar aici serviciile sunt mai bune, mai de calitate decât în alte spitale” afirmă domnul Leonid.

Ca să evite doctorii, unii pacienți recurg la automedicație, chiar dacă înțeleg că riscă cu propria sănătate. Foarte mult pe oamenii îi deranjează când doctorii condiționează actul medical. „Am stat internată în spital am observat că unui bărbat nu au vrut să-i facă operație, pentru că nu avea poliță”, a declarat o altă locuitoare a Chișinăului Oxana, în vârstă de 33 de ani.

La cei 57 de ani ai săi, domnul Valeriu mărturisește că deja s-a resemnat și nu se mai supără pe sistemul medical din Moldova. Îl acceptă așa cum este.

„Eu recunosc serviciile așa cum sunt ele, nu sunt pretențios. Știu că mai bune nu pot fi. Medicii vin și ei din rândul oamenilor. Așa e calitatea, nu poți să ceri mai mult decât ceea ce este. Ca să ceri mai mult trebuie timp, trebuie educație. Eu mă conformez acelei calități care este”, a menționat Valeriu.

Pe doamna Maria, de 53 de ani, o deranjează foarte mult inechitatea socială pe care o aplică unii doctori.

„În policlinici există atitudinea asta foarte negativă față de oamenii care au poliță de asigurare. Poți cere să fii programat la un specialist sau pentru a trece niște aparate și ți se spune că îți vine rândul peste o lună, peste două, iar asta în mod special pentru cei asigurați. Dacă plătești, intri imediat. Pacienții nu fac nimic ca să rezolve asta, ca și în cazul meu, pentru că eu nu am timp să depun plângeri, instanțele costă scump”, a mărturisit femeia.

De altfel, nemulțumirile acestor oameni se reflectă și în ultimul barometru al opiniei publice, publicat la finele lunii trecute. Doar 24% dintre respondenți au apreciat la cel mai înalt nivel calitatea asistenței medicale din spitalele din țară, dar și atitudinea medicilor față de pacient. De asemenea, doar 13 la sută dintre respondenți sunt mulțumiți de acțiunile întreprinse de stat în acest domeniu. Și aici se vede o diminuare de 2% față de luna aprilie curent.

 

 Articole relaționate:

Bolnavi de nepăsare. Respectul față de pacienţi tinde să devină o boală incurabilă

Miliarde de lei pentru modernizarea celui mai solicitat serviciu medical din țară. Jumătate din bani lipsesc 

Cele mai sigure și nesigure spitale din Moldova