Autor: Irina Papuc

Impozitarea locală a farmaciilor a constituit obiect de discuții ieri la Guvern. Semn că subiectul este sensibil, miniștrii au discutat între ei cu microfoanele deconectate.

În politica bugetar-fiscală pentru 2017- 2019 au fost prevăzute modificări în ceea ce privește aplicarea taxelor locale în cazul farmaciiilor, pe unitate de comerț. Așadar, Codul Fiscal al Republicii Moldova urmează să fie modificat astfel încât o unitate comercială să achite administrației locale o taxă care să nu treacă de 20.000 de lei. În timpul prezentării proiectului, ministrul Finanțelor Octavian Armașu, a propus ca această prevedere să fie exclusă, iar la modalitatea de impozitare a farmaciilor să se revină deja în Parlament. Ministrul a început să-și argumenteze poziția, apoi a închis microfonul. Astfel s-a discutat preț de câteva minute. 

„Eu vreau totuși să înțeleg ce facem. Dacă excludem această prevedere sau nu”, a spus Armașu. În discuție s-a implicat și ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, însă tot cu microfonul deconectat.

De fapt, modificarea propusă de Ministerul Finanțelor avea drept scop protejarea farmaciilor comunitare de impozitarea prea dură a autorităților. Se cunoaște deja foarte bine că businessul farmaceutic este unul extrem de profitabil doar în capitală și în orașele mari, în timp ce micile apoteci abia de rezistă. Premierul Pavel Filip s-a obligat încă în luna martie, printr-un plan de acțiuni, aprobat prin dispoziție a Guvernului, să aplice mai multe politici care să vină în ajutorul acestora. Deși s-a dorit una, efectul ar putea fi invers. Cuantumul de 20.000 de lei reprezintă plafonul maxim pe care îl poate stabili o primărie, iar această sumă variază în funcție de mai multe caracteristici - localitate, infrastructură, amplasare, dar și suprafața spațiului comercial. Taxa se aplică pe unitate comercială. Așadar, cum va fi aplicată această taxă și dacă scopul nobil nu va fi compromis prin avantajarea rețelelor, rămâne de văzut. Cert este că până acum aceste taxe variază între 24.000 de mii de lei (pentru farmaciile din Căușeni) și chiar 3.500 de lei, pentru farmaciile mici din localitățile rurale.

Specialiștii spun că măsura este oarecum binevenită, deoarece există deja un plafon maxim peste care nu se poate trece. „Scopul acestei măsuri este protejarea micilor farmacii din localitățile rurale. Ele sunt nevoite acum să achite anual taxa pentru autorizația de comerț, care este stabilită de către administrațiile publice locale și care diferă în funcție de localitate și suprafața spațiului comercial. Cuantumul taxei ar trebui să fie echitabil, în funcție de aceste criterii. Dacă în unele raioane se trece peste cifra de 24.000 de lei, ne așteptăm ca măsura să vină în favoarea lor”, spune Elena Chițan, asistent universitar la Catedra Farmacie Socială „Vasile Procopişin”, USMF „Nicolae Testemiţanu”.  

Amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea, printr-o dispoziție aprobată în luna martie, să soluționeze mai multe probleme identificate în domeniul medicamentului.

 

 Articole relaționate:

Companii farmaceutice formate peste noapte pot participa la licitații publice

Verificări inopinate și nu prea. Agenția Medicamentului a publicat rezultatele controalelor de la farmaciile din țară înainte ca ele să se încheie

Peste trei mii de medicamente nu au fost importate în Moldova de la începutul anului