CNAM (Compania Națională de Asigurări în Medicină) completează în  fiecare an o listă cu medicamente compensate, de care pot beneficia toate persoanele cu poliță medicală sau pentru care statul are calitatea de asigurător. Prețul acestora poate fi compensat în totalitate sau doar parțial.

Potrivit legii, de medicamente compensate beneficiază:

  • copiii până la 18 ani;
  • gravidele (pentru profilaxia şi tratamentul anemiilor, profilaxia malformaţiilor);
  • persoanele cu boli acute şi cronice, precum: diabet zaharat şi complicaţiile lui, anemie, astm bronşic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice şi neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, ale aparatului urinar, maladii rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, fibroza chistică, miastenia gravis, boli de sistem şi autoimune.   

Pentru adulţi medicamentele sunt compensate parţial, în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 50%, 70% şi 100% - în cazul unor maladii cronice. Copiii cu vârste de până la 18 ani beneficiază de medicamente compensate integral.

Reţeta pentru medicamente compensate este prescrisă de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog. 

Medicamentele compensate sunt prescrise pentru:

  • trei luni, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator;
  • cel mult o lună, în tratamentul acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.

Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:

  1. Să fii înscriși la un medic de familie.
  2. Să aveți polița de asigurare medicală.
  3. Trebuie să aveți la îndemână o rețetă cu denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
  4. Trebuie să prezentați la farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
  5. Cu reţeta prescrisă de medic aveți posibilitatea să alegeți medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
  6. Farmacistul vă va elibera un exemplar al rețetei, altul va fi transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.
  7. Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Acum lista cu medicamente compensate conține 247 de titluri comerciale. 

Farmaciile care eliberează medicamente compensate

Compania Națională de Asigurări în Medicină nu are o listă actualizată cu farmaciile contractate pentru eliberarea medicamentelor. Cea disponibilă este din 2014 și conține peste 240 de farmacii. Lista poate fi consultată aici. În atașamente puteți găsi listele de medicamente compensate după denumirea comună internațională și după denumirea comercială.

 

Ataşamente

Medicamente compensate după DCI (denumirea comună internațională).doc Lista medicamentelor compensate după denumiri comerciale.xls