Autor: Sabina Rebeja

Peste 300 de invitați și oaspeți au participat la seara de caritate „Red Ribbon Gala Awards 2016”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a SIDA.  Evenimentul este marcat în fiecare an pe 1 decembrie. Printre aceștia, au fost membri ai organizațiilor neguvernamentale, oameni de afaceri, sponsori, parteneri, dar și artiști. Au încins atmosfera, Alex Calancea Band, Karizma, Guz, Viola, Olia Tira, precum și finaliștii proiectului „Puterea Dansului”. Organizarea evenimentului a fost susținută și de această dată de organizația neguvernamentală „Inițiativa Pozitivă”.

Pentru prima dată, intrarea la eveniment a fost cu plată, iar banii adunați din comercializarea invitațiilor vor merge către mamele HIV-pozitive care au născut copii sănătoși. Este vorba de o sumă de 46.800 mii de lei, bani care vor fi transferați în contul campanei de caritate „Faptele bune au culoare”, pentru procurarea pachetelor prenatale pentru aceste mămici.

În cadrul Galei, au fost premiați și câștigătorii concursului „HIV: TE PRIVEȘTE! PRIVEȘTE PE FIECARE!”, organizat tot de „Inițiativa Pozitivă”.

Astfel, deținătorul locului I a devenit, tânărul Ion Andronache. În acest articol, câștigătorul concursului l-a intervievat pe părintele Maxim Melinti, care a vorbit despre prejudecățile legate de împărtașanie a persoanelor infectate de virusul HIV, despre rolul unui preot în prevenirea infectării cu virusul HIV și despre dificultățile cu care se confruntă deținuții din penitenciare contaminați cu acest virus.

El a primit în dar un certificat în valoare de 3.000 de lei cu care va putea cumpăra electrocasnice. Lucrarea lui, dar și a celorlalți premianți ai concursului vor fi publicate pe site-ul www.positivepeople.md și în revista „Lumea Mea”.

Oaspeții Galei au putut admira și o expoziție fotografică „Viața cu semnul+”, la care au participat 21 de persoane HIV-pozitive din țara noastră. Toate aceste persoane și-au făcut public statutul în cadrul proiectului „Prototipul abordării inovative a devianței pozitive a femeilor și bărbaților care trăiesc cu HIV în Moldova”, finanțat de organizația UN Women.

Tot în cadrul galei a fost organizat și un iarmaroc de caritate. Este vorba despre articole confecționate manual de către deținuții de la penitenciarul din Leova și Cricova, care sunt și beneficiari în cadrul proiectului „Viața Nouă”.

De asemenea, la iarmaroc au fost prezentate tablourile pictate în cadrul atelierului de terapie prin artă de către femeile care trăiesc cu HIV și femei cunoscute, precum Cristina Țurcan, fondatoarea organizației „Suflet Generos”, psihologul Sanda Diviricean, reprezentanta UN Woman, Ulziisuren Jamsran, etc. Fiecare dintre aceste articole și tablouri au valorat între 100 și 1.000 de lei. Toate s-au vândut ca pâinea caldă.

„Am cumpărat un tablou pentru că îmi place arta. Sunt niște lucrări minunate, e păcat să nu le cumperi, mai ales când te gândești că banii vor ajuta oameni care cu adevărat au nevoie” ne-a spus doamna Elena, una dintre vizitatoarele expoziției.

La final de Gală am aflat și cine va fi noul Ambasador al Panglicii Roșii în Moldova. Acasta a devenit interpreta Olia Tira, iar titlul i-a fost transmis de interpreta DARA, care l-a deținut timp de 4 ani.

„Sunt sigură că împreună vom putea scăpa de discriminarea din societate care este îndreptată către persoanele HIV-pozitive. Cel mai important este să trecem peste aceste steriotipuri” a spus noua deținătoare a titlului de Ambasador al Panglicii Roșii în Moldova, Olia Tira.

În cadrul Galei au fost lansate și două spoturi sociale „Statutul meu nu e un secret” în care s-au filamt 20 de persoane HIV-pozitive.

 

 

Mai multe fotografii de la eveniment le găsiți aici.

 

█ Articole relaționate:

De ce e important să mergeți la „Red Ribbon Gala Awards 2016”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a SIDA 

Seara de caritate „Red Ribbon Gala Award 2016”