Autor: Sabina Rebeja

Copiii cunosc lumea prin miros, gust, pipăit, etc. de aceea în primii ani de viață ei sunt tentați să încerce orice. Lucruri care adulților li se par firești, copiilor le par teribil de interesante. Unele obiecte le examinează cu multă atenție, altele le bagă în gură, cu altele încearcă să taie sau să aprindă ceva, etc. Pentru ei sunt lucruri firești, dar nu neapărat fără primejdie. De cele mai multe ori tentațiile copiilor sunt periculoase pentru sănătatea lor, iar părinții trebuie să fie mereu pregătiți să acționeze ca să evite tragediile.

E demonstrat că cele mai dese accidente se întâmplă în momentele de neatenție. De aceea, sfatul medicilor este ca părinții să se străduie să nu lase la întâmplare obiecte ce le-ar putea provoca picilor leziuni. În cadrul unui seminar despre acordarea primului ajutor în situații de urgență, organizat de Fundația de caritate ”Inimă Mare”, specialiștii au explicat părinților pot face în diverse situații de urgență. De exemplu, cum trebuie să acționeze atunci când copilul a înghițit un obiect străin, când a fost mușcat de un animal sau înțepat de vreo insectă, ce trebuie să facă dacă micuțul sângerează, s-a ales cu o arsură, are o leziune, febră sau cum îl reanimăm dacă a leșinat, ce măsuri ia până ajunge ambulanța. Astăzi vom explica ce trebuie să facem când copilul înghite un obiect.

Dacă vedeți că micuțul începe să tușească, i se învinețește pielea, iar pe jos sunt împrăștiate mai multe lucruri mărunte, care pot fi înghițite, e clar că ele ar putea fi problema.

Ce poate face un părinte în acest caz?

Părintele trebuie să ia copilul, să-l așeze cu fața în jos de-a lungul brațului, înclinându-i puțin capul înainte, îl fixează bine, iar cu degetele îi ține gurița deschisă ca obiectul să iasă mai ușor.

Medicii de la urgență le propun părinților două variante – să apese pe articulația maxilarului și gura se va deschide automat sau se va întredeschide. Vor efectua cinci lovituri între omoplați. Acestea trebuie să fie în alunecare. Un moment foarte important - capul trebuie să fie mai jos decât cutia toracică. Datorită gravitației, salivei și loviturilor, obiectul înghițit va ieși mai ușor.

Dacă obiectul nu a căzut, părintele poate încerca reanimarea prin presiunea asupra sternului cu 3 degete de 5 ori. Dacă obiectul iarăși nu a ieșit, procedura se repetă.

Ce poate face un părinte când copilul a leșinat?

Începi să-l reanimezi. Pentru aceasta trebuie să pună copilul pe o suprafață plană, tare, i se lasă capul pe spate (acest lucru ajută la deschiderea căilor respiratorii). Sub gât poate fi pus un prosop. Se apasă ușor pe frunte și se ridică de bărbiță, dar fără presiune. Se vor face cinci încercări de resuscitare. Pentru aceasta, copilului i se va deschide gurița, iar cu gura proprie îi vom acoperi gurița și nasul și îi vom face ventilație artificială.

La copii mai mari acoperim doar gurița și procedăm la fel.

Este foarte important să dozăm corespunzător puterea cu care expirăm aerul în plămâni, acesta trebuie mai mult suflat și nu expulzat cu putere mare. Altfel, copilul ar putea obține traume ale plămânilor. Chemăm ambulanța.

După asta începem să facem respirație artificială aproape la fel cum se face când copilul se asfixiază. Aceste mișcări se fac rar, dar cu încredere. Mișcările se repetă de 15 ori.

Dacă am găsit copilul la locul lui de joacă, iar el nu se mișcă, îl evaluăm ca să înțelegem ce s-a întâmplat. Asta se face după niște reguli foarte simple. În primul rând verificăm dacă are puls.

Îi ridici maxilarul și te uiți dacă a înghițit vreun obiect, verifici dacă o poți scoate. Dacă acest lucru e posibil, fixezi degetul în formă de cârlig și foarte atent încerci să acționezi. Este bine ca acest lucru să-l faci cu tifon, deoarece obiectul se umezește de la salivă și poate aluneca, în acest mod tifonul absoarbe saliva iar obiectul chiar se lipește de tifon.

Verificați respirația. Trebuie să vedeți și să simțiți mișcarea cutiei toracice. Puneți capul în așa fel încât să puteți auzi respirația și să vedeți cutia toracică. Veți simți cu obrazul sau cu buzele cum aerul trece și cum se umflă cutia toracică. Dacă nu ați observat acest lucru și nici nu ați simțit preț de 10-15 secunde, faceți următorii pași.

Verificați pulsul. Trebuie să știți că la nou-născuți pulsul are până la 180 de bătăi pe minut. Dacă pulsul este de doar 60 de bătăi, înseamnă că inima s-a oprit. Dacă nu simțiți că respiră, treceți la masajul inimii. Înainte de aceasta însă e bine să încercați să încercați de cinci ori să-l resuscitați artificial. Este important să vedeți cum cutia toracică se umflă, după care cu trei degete faceți masajul inimii și chemați ambulanța.

Corneliu Ursu, medic la Urgență, spune că principalele criterii după care trebuie să se conducă un părinte atunci când se întâmplă asemenea incidente sunt: „Aud, văd, simt”. Doar așa poate fi apreciată starea generală a copilului.

„Pentru noi contează cum copilul respiră, cum îi bate inima și care este tonusul muscular, dacă e moale sau tare. Dacă i-ați arătat jucăria preferată și el rămâne supărat, asta ar trebui să-i pună pe părinți în gardă. Dacă nicicum nu-l puteți calma, înseamnă că există o problemă”, a precizat doctorul.

„Am învățat multe detalii interesante. Știu că în acordarea primului ajutor la copii trebuie să fim mult mai atenți, că ei sunt foarte sensibili. Acum sunt sigură că o să-mi pot ajuta copilul, acordându-i acest ajutor. De obicei ei sunt foarte activi și le place să pună tot în gură, să înghită, există riscul să se asfixieze. Orice se poate întâmpla. De aceea, toți părinții trebuie să fie gata să acorde primul ajutor în orice situație”, a spus una dintre mamele prezente la seminar.

Coordonatoarea cursului și președintele Asociației „Inimă Mare”, Olesea Cozmic, spune că ideea a venit de la sine, deoarece este mamă și are un copil foarte activ.

„Sunt părinți care cunosc aceste măsuri, alții nu le cunosc, dar care vor să le știe. Cred că tema este foarte actuală și o vom continua”, a spus Olesea Cozmic.

Astfel, de seminare urmează să fie organizate odată la două săptămâni, iar părinții sunt așteptați să afle cât mai multe informații despre situațiile de urgență și cum pot interveni. Seminarele mai au și un scop caritabil. Părinții pot contribui cu resurse financiare pentru a-i putea ajuta pe copiii care au avut de suferit în urma diferitor accidente.

 

 

Mai multe fotografii de la eveniment le găsiți aici.

 

█ Articole relaționate:

Se nasc bolnavi din prima zi de viață. De ce copiii din Moldova sunt tot mai afectați de maladii 

Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator 

Furați de realitate, sub ochii părinților