Redactor: Elena Cioina
Peste 50 de filme documentare și artistice de scrut și lung metraj pe tema drepturilor omului, peste 20 de picturi expuse în cadrul unei expoziții care are drept scop promovarea și respectarea drepturilor omului în Moldova și un atelier pentru persoanele cu nevoi speciale în cadrul căruia participanții vor învăța să filmeze și să editeze spoturi video cu ajutorul telefonului mobil. Toate fac parte din programul celei de-a cincea ediții a Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului.
Evenimentul, organizat de Institutul Drepturilor Omului din Moldova (IDOM), se desfășoară deja de câteva zile la Chișinău, la cinematograful Odeon,și se va încheia pe 8 decembrie.
Festivalul revine, în acest an, cu genericul „Cunoașteți drepturile prin film”, îndemnând oamenii să reflecte asupra drepturilor lor prin film. Pe toată durata Festivalului vor fi proiectate 18 scurtmetraje documentare, produse de autori moldoveni și alte 39 produse de autori străini.
Festivalul cuprinde șapte domenii care vizează drepturile omului. Printre acestea - dreptul la libertatea de exprimare, drepturile persoanelor cu dizabilități, ale seropozitivilor, ale pacienților, drepturile omului în societățile de tranziție, violența domestică, dar și diversitatea și nediscriminarea.
Platforma E-Sănătate se va prezenta în cadrul Festivalului de film dedicat drepturilor omului cu un reportaj, intitulat „În afara Legii”, care abordează problema malpraxisului în Moldova. Pe scurt despre film - două familii trec printr-o dramă comună - malpraxisul. Diferite prin esență, aceste cazuri prezintă nu doar gravitatea erorilor medicale, dar și refuzul sistemului de a accepta ceea ce se petrece cu ușile închise. Filmul va fi prezentat marți, 6 decembrie, ora 18.00 la Cinematograful Odeon, iar ulterior va fi însoțit de discuții cu experții.
De altfel, toate proiecțiile sunt însoțite de discuții tematice, care oferă publicului din sală o platformă de comunicarecu specialiștii și experți în domeniul drepturilor omului, avocați și funcționari publici, reprezentanți ai Guvernului și ai societății civile.
La festival sunt așteptați peste 1.500 de elevi din 57 de școli din Moldova. Proiecțiile pentru elevi vor avea loc în prima parte a zilei la cinematograful Odeon, în cadrul secțiunii „Educației prin Film”. Acestea au drept scop sporirea gradului de conștientizare a tinerilor față de temele abordate în filme.
Secțiunea „Educație prin Film” este realizată de IDOM în colaborare cu organizația People in Need și Ministerul Educației.
Tot în cadrul Festivalului Filmului dedicat Drepturilor Omului se desfășoară și Școala Fimului Mobil pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, nouă persoane cu nevoi speciale vor învăța să creeze filme pe tema drepturilor omului în baza cărora vor trebui să vină cu soluții pentru problemele cu care se confruntă. În acest scop, IDOM va pune la dispoziția participanților câte un telefon mobil. Toate lucrările produse în cadrul Școlii de Film Mobil vor fi proiectate pe 8 decembrie 2016, în ultima zi a Festivalului. Cel mai bun film produs în cadrul Școlii va fi premiat.