Redactor: Elena Cioina/Elena Cotovici

Un pic de frică, în schimbul unor mari speranțe. Primii voluntari din Africa de Sud au primit de curând o injecție cu un vaccin experimental împotriva HIV, care, dacă va avea succes, atunci s-ar face un salt înainte în lupta împotriva epidemiei, scrie Le Parisien.

În centrul localității Soshanguve, la nord de capitala Pretoria, Jane (nume schimbat) este una dintre primii pacienți care participă la acest studiu clinic  foarte important. Ea este foarte mândră că este printre primii care încearcă medicamentul.

„Cunosc oameni HIV-pozitivi, știu persoane care au murit din cauza SIDA, unii erau membri ai familiei mele. Anume pentru ei  eu sunt aici", a declarat studenta de 21 de ani a cărei nume trebuie să rămână confidențial pentru a respecta regulile etice ale testului.

„Vreau să schimb lucrurile pentru comunitatea mea și țara mea”, a adăugat Jane.

Supranumit HVTN 702, studiul a început la Centrul de Cercetare Soshanguve și se desfășoară în 14 țări, fiind considerat una dintre cele mai ambițioase cercetări din ultimii ani.

„Acesta este un pas important”, a declarat Dr. Larry Corey,  unul dintre cercetători. „Testul ne va furniza date importante pentru a dezvolta un vaccin care va preveni infecția și va stopa epidemia”.

„Candidatul” pe care este testat vaccinul provine dintr-o tulpină verificată în urmă cu șapte ani în Thailanda, care a permis reducerea  ratei de infectare cu 31,2%. Încurajator, spun savanții, dar insuficient.

Acest vaccin a fost dezvoltat și îmbunătățit, iar de data aceasta va fi testat în următorii patru ani pe 5.400 oameni din Africa de Sud, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. În localitatea Soshanguve, campania de recrutare a acestor voluntari a stârnit și nemulțumiri.

„Oamenii care doreau să participe erau îngrijorați cu privire la ceea ce se va face cu probele lor de sânge”, explică Mmapule Raborife, responsabil de relații publice. „Le-am făcut și o demonstrație video și ei au acceptat, până la urmă.”

Pentru a liniști populația, oamenii de știință au trebuit să vină cu mai multe argumente. „Vaccinul este realizat în baza copiei sintetice asemănătoare virusului, care are scopul să declanșeze un răspuns imun și anticorpi. "

„Este important să le dăm speranță oamenilor. Toată lumea este în așteptarea acestui vaccin”, a insistat Mmapule Raborife. Africa de Sud este una dintre țările cele mai afectate de epidemia HIV din întreaga lume. În fiecare zi o mie de oameni sunt infectați.

Tratamentele antiretrovirale (ARV) administrate bolnavilor au permis încetinirea epidemiei și creșterea semnificativă a speranței de viață a pacienților. Însă ele sunt accesibile pentru mai puțin de jumătate din populația infectată a Africii de Sud.

„Elaborarea unui vaccin este esențială pentru Africa de Sud (...) metodele noastre de prevenire nu funcționează suficient de bine”, regretă Glenda Gray, care participă la studiu și conduce Consiliul Național de Cercetare  în  Africa de Sud (NRCSA).

„Lupta împotriva HIV este ca un război”, adaugă ea. „Avem arme, gloanțe, grenade. Vaccinul ar fi un tanc. Pentru a lupta cu HIV avem nevoie de un arsenal întreg."

Deși nu vor să facă publice obiectivele cercetării, savanții speră ca eficiența vaccinului prototip să fie măcar de 50 la sută.

„Dacă acest vaccin își va demonstra eficiența, atunci vom avea nevoie de 5-10 ani ca să extindem producerea lui”,  a declarat Prof .. Gray, adăugând „și avem nevoie de bani”.

Departe de acest eventual succes, „Jane” se pregătește să-i fie administrate primele doze de vaccin. „Nu mi-e teamă nici de mușcături, nici de  HIV”, a declarat ea, arătându-se foarte curajoasă . „Nu există încă niciun tratament, așa că noi trebuie să continuăm lupta”.

 

 Articole relaționate:

HIV este tot mai prezent în Europa. Niciodată nu a fost atinsă o cifră atât de mare

Ministerul Sănătății refuză ca femeile cu HIV și SIDA să poată naște în toate maternitățile din țară și a contestat o decizie a judecății

Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS: „La suprafață oamenii declară că i-ar accepta pe HIV-pozitivi, în situații reale învinge frica și necunoașterea”