Ștefan Creangă, deputat neafiliat

Majorarea accizelor la tutun este o măsură foarte importantă. Până în anul 2025 urmează să ajungă la valoarea de 90 de euro. Moldova trebuie să-și stabilească clar politicile fiscale, iar claritatea ne va permite să facem strategii corecte, atât în domeniul sănătății, cât și în privința dezvoltării economice. De asemenea, predictibilitatea va ajuta agenții economici din domeniul industriei tutunului să se reorienteze din punct de vedere economic.

Eu cred că vom reuși să ajustăm politica de accizare la standardele Uniunii Europene, deoarece inclusiv obiectivul Republicii Moldova este integrarea europeană. Desigur, pot exista riscuri, însă doar politice. Totuși, eu sunt convins că țara noastră își va respecta angajamentele asumate.

Experiența statelor care au promovat majorarea accizelor ne demonstrează, la fel precum și statisticile noastre, că în rezultat reușim să obținem micșorarea consumului de țigări. De aceea, noi trebuie să explicăm cetățenilor ce beneficii oferă creșterea accizelor, deoarece Guvernul și Parlamentul se gândesc la sănătatea cetățenilor săi. Acesta este obiectivul primordial. Cetățenii trebuie să înțeleagă că fumatul dăunează și ar fi corect să investească banii altfel, nu în produse din tutun.

Eu susțin Legea Antitutun și toate politicile care vor duce la combaterea acestui viciu. Mă declar unul dintre susținătorii aprigi ale acestor politici. Dacă mă întrebați despre cabinele speciale pentru fumat în încăperi, vreau să vă spun că nu sunt eficiente sub nicio formă, nu susțin astfel de idei și consider că acestea încurajează fumatul.