Rujeola, rubeola și varicela sunt cele mai populare boli infecțioase ale copilăriei. Este important să știți însă diferențele dintre ele pentru a le putea acorda micuților asistența medicală specializată la timp. Rujeola, rubeola și varicela sunt și extrem de contagioase și se răspândesc foarte ușor în colectivitățile de copii. Toate trei se transmit pe cale aeriană, salivă, secreții nazale și sunt provocate de viruși.

Dintre aceste trei infecții, varicela provoacă cele mai puține complicații, se tratează de la sine dacă sunt respectate normele generale de igienă personală și sunt prelucrate atent veziculele. Copiii o suportă mai ușor și obțin imunitate pentru toată viața. Persoanele care au fost bolnave de varicelă sunt purtători ai virusului varicelo-zoosterian, care riscă să se declanșeze într-un anumit moment al vieții, când imunitatea e scăzută.

Varicela este suportată mai greu de către adulți. Ea se manifestă prin febrilitate, intoxicație generală, cefalee și dureri musculare. La femeile gravide există riscul să apară complicații la făt. Vaccinarea împotriva varicelei se efectuează opțional, la dorință și nevoie, de comun acord cu medicul.

Rujeola, este în prezent este una din cele mai grave boli infecțioase care poate duce la decesul copiilor. Acum este răspândită mai ales în țările sărace și în curs de dezvoltare, în zonele de conflict unde accesul la imunizare este limitat. Această boală infecțioasă periculoasă poate fi prevenită eficient prin vaccinare. În Planul național de imunizări al Moldovei, vaccinarea împotriva rujeolei se efectuează în trei etape: la 1 an, la 6-7 ani și la 15-16 ani.

Rubeola este și ea o boală infecțioasă car poate fi prevenită ușor prin vaccinare. Imunizarea se face la aceeași vârstă, concomitent cu imunizarea împotriva rujeolei și oreionului. Această boală este extrem de periculoasă, în special pentru gravide, în primul trimestru de sarcină. Poate provoca chiar și avort spontan.     

Tabelul cu simptomele infecțiilor citiți integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.