Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății a organizat acum o lună o licitație pentru desemnarea unei companii care ar implementa un sistem informațional în spitalele de nivel republican. Până acum însă, nu se cunoaște numele câștigătorului și suma pe care e gata să o plătească pentru a dezvolta softul.
Subiectul este sensibil pentru responsabilii din minister, care au refuzat să ne dea detalii și ne-au închis receptorul în nas. Curios este că și responsabilii de la Agenția de Achiziții Publice s-au ferit să ne dea un răspuns. Refuzul însă a fost „ambalat” într-o scuză frumos comunicată: „Nu găsim informațiile pe care le cereți”. Conform unor surse, câștigătorul este o companie cu fondatori în offshore, iar spitalele ar urma să scoată bani din propriul buget pentru a acoperi cheltuielile pentru soft.
Licitația pentru dezvoltarea în spitale a SIA AMS (Sistemul Informațional Automatizat Asistența Medicală Spitalicească) a fost anunțată în luna octombrie, iar termenul limită a fost modificat de câteva ori. Pe 17 noiembrie au fost deschise ofertele. De atunci și până acum Ministerul Sănătății refuză să facă public numele câștigătorului. La data de 23 noiembrie am expediat o solicitare autorității, în care am indicat informațiile de care avem nevoie - despre câștigător și despre ofertele de prețuri. Nici până astăzi nu am primit un răspuns, fiind invocate diverse scuze. L-am contactat și pe președintele grupului de lucru desemnat să analizeze ofertele - viceministrul Oleg Creciun. „Când va fi definitivată procedura, vom anunța. Atât”, a răspuns Creciun și a închis receptorul.
Pe site-ul oficial al Agenției de Achiziții Publice lipsește informația despre câștigătorul licitației, deși este indicat faptul că toate documentele de la minister au fost expediate Agenției în aceeași zi în care au fost deschise ofertele, adică 17 noiembrie, iar examinarea lor a fost finalizată la 24 noiembrie. Am apelat directorul Agenției, însă ne-a răspuns secretara acestuia care s-a interesat ce instituție media reprezentăm și ne-a spus că astfel de informații nu pot fi comunicate, deoarece „sunt confidențiale”.
„Noi nu oferim astfel de date. Solicitați-le de la autoritatea contractantă”, ne-a spus aceasta. Am expediat pe adresa Agenției și o solicitare, însă după câteva ore am primit un telefon în care eram anunțați că informația cerută de noi este vagă și ei nu reușesc să găsească datele despre licitația care ne interesează. Apoi, am aflat și verdictul: Ni se va răspunde, cel mai probabil, în câteva zile, deși Legea achizițiilor publice prevede că instituția este obligată să publice pe site-ul său contractele atribuite în maxim 30 de zile. Totodată, conform fișei de date a achiziției, contractul cu agentul economic urma să fie semnat în 10 zile de la desemnarea câștigătorului.
Un câștigător, cu rădăcini în off shore?
Conform unor informații neoficiale, softul pentru spitale ar urma să fie creat de Bass System, o companie IT fondată în anul 2008. Aceasta îi are asociați pe Assentis Holdings Limited, care este o companie offshore din Cipru și pe firma Sp-Com SRL, cea din urmă fiind fondată de Onisim Popesco care este și administrator la BASS System, a scris RISE într-o investigație despre cum au fost cheltuiți banii publici de la Calea Ferată. Instituția a plătit companiei 15 milioane de lei pentru o licență Microsoft, care costă 8 mii de dolari. Compania a mai câștigat sume generoase din licitații care le-a câștigat pentru dezvoltarea serviciilor IT pentru Serviciul Vamal, Curtea de Conturi și Comisia Națională a Pieței Financiare.
Ce prevede Caietul de Sarcini
Câștigătorul urmează să dezvolte softul pentru 15 spitale republicane - Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Oncologie, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Dispensarul Narcologic Republican, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Dermatologie și Boli Comunicabile, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Internatul Psihoneurologic din Bălți și încă o instituție psihiatrică din Orhei. Nu este clar despre ce instituție este vorba, întrucât denumirea indicată în caietul de sarcini, oficial, nu există.
Am contactat mai mulți directori de spitale, dar au răspuns doar doi. Mihai Ciocanu, director al Institutului de Medicină Urgentă, ne-a spus că a semnat și un contract cu compania câștigătoare, dar susține că nu ține cum se numește aceasta. „Licența este procurată de Ministerul Sănătății. În contractul semnat este prevăzut mai exact asigurarea suportului pentru implementarea sistemului informațional. Fiecare instituție medicală va acoperi cheltuielile. Urmează să discutăm, evident că în mod normal trebuie să fie incluse în costul serviciilor pe care le prestăm”, a adăugat Ciocanu.
La rândul său, Victor Deatișen, director al Spitalului de Boli Infecțioase, consideră că banii ar trebui să fie asigurați de CNAM. Nici Deatișen nu știe câți bani va suporta instituția pentru implementarea acestui soft. Cert este că instituțiile nu au planificat bani pentru astfel de cheltuieli.
SIA AMS pe urmele SIA AMP?
În anul 2014 Ministerul Sănătății a mai organizat o licitație pentru dezvoltarea unui soft informațional pentru medicina primară. Atunci au fost cheltuiți 19 milioane de lei, din bani publici, însă nici până acum produsul nu corespunde caietului de sarcini. În cadrul procedurii de licitații au fost admise mai multe abateri, iar procurorii au deschis și un dosar penal, pe care însă nu l-au mai dus la bun sfârșit. Acum, softul SIA AMP (Sistemul Informațional Automatizat Asistența Medicală Primară) funcționează doar la jumătate din capacitatea lui, iar Ministerul Sănătății lucrează în continuare ca să-l reanimeze.
█ Articole relaționate: