Autor: Irina Papuc
Infecțiile cu rotavirus sunt în creștere în lunile reci ale anului, sunt avertizați părinții. Potrivit Centrului Municipal de Sănătate Publică, numărul cazurilor este mai mare în comparație cu anul trecut, deși diferențele nu sunt esențiale. Totuși, o problemă serioasă ar fi că nu toți micuții cu rotavirus ajung să fie diagnosticați, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza lipsei truselor de laborator, necesare pentru efectuarea investigațiilor.
Potrivit Centrului Municipal de Sănătate Publică, de la începutul anului în Chișinău au fost diagnosticați cu rotavirus 192 de copii. În cazul a 11 micuți a fost vorba despre două izbucniri de infecție în grădinițe. Potrivit specialiștilor, în ultimele luni cazurile sunt mai frecvente – 8 copii diagnosticați în luna noiembrie, iar pentru luna decembrie se menține aceeași rată de infecție.
„Nu putem vorbi despre o creștere esențială, dacă este să comparăm cifrele de acum cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. Este o creștere de 1.1 la sută”, explică medicul epidemiolog, specialist în infecțiile rotavirale și enterovirale, Gheorghe Turcu.
Epidemiologii din Chișinău spun că în teritoriu ar exista o problemă cu diagnosticarea cazurilor de infectare cu rotavirus, din cauză că lipsește numărul necesar de truse pentru efectuarea investigațiilor de laborator. „În Moldova, infecția este destul de frecventă în lunile reci ale anului, dar, cu regret, este subdiagnosticată din cauza deficienței truselor de laborator pentru efectuarea investigațiilor”, se menționează într-o informare scurtă a Centrului Municipal de Sănătate Publică.
„Noi nu știm exact capacitățile Centrului Național de Sănătate Publică, dar știu că există unele probleme cu diagnosticarea în teritoriu. În acest caz, copiii oricum sunt tratați, doar că se indică tratament pentru gastroenterocolite de etiologie neconfirmată”, a mai adăugat specialistul. În replică, responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică susțin că nu există probleme cu trusele de laborator. Nicolae Furtună, vicedirector al instituției, a dat asigurări că va reveni cu comentarii la acest subiect.
Rotavirusul – măsuri de precauție
Infecţia cu rotavirus se manifestă prin febră, dureri abdominale, vărsături severe și diaree, care duce la dezhidratarea organismului. Virusul are o transmitere endemică, de la persoană la persoană, dar sunt numeroase și epidemiile rotavirale, în special în grupurile de copii. De aceea, este foarte importantă prevenirea infecţiei, prin respectarea regulilor de igienă, mai ales în colectivitățile organizate de copii. Transmiterea infecției este redusă printr-o atentă igienă a mâinilor, a alimentației, dar și a jucăriilor, a mobilierului, a grupurilor sanitare în colectivitățile de copii. De asemenea, este importantă depistarea la timp a copiilor bolnavi, pentru a evita apariția izbucnirilor.
Totuși, cea mai eficientă metodă de profilaxie rămâne a fi vaccinarea. Vaccinul este inclus în calendarul imunizărilor obligatorii. Potrivit specialiștilor, pentru a fi eficient vaccinul trebuie administrat în două doze – până la 2 luni și până la 4 luni, maxim la 6 luni. Dacă se va administra întârziat, efectul nu va mai fi același.
█ Articole relaționate:
Specialiștii vorbesc pentru prima oară deschis despre riscurile vaccinării copiilor