Autor: Irina Papuc

Patru copii cu vicii cardiace complexe eu fost operați cu succes în ultimele trei zile de către o echipă de chirurgi moldoveni, asistați de către un specialist din Geneva. Astăzi a fost finalizată ultima operație, cea mai complicată.

Prin cea mai dificilă intervenție chirurgicală a trecut o fetiță de doi ani, care a fost diagnosticată cu anevrism de aortă, un viciu cardiac extrem de rar. Medicii au ieșit de la această operație extenuați, dar mulțumiți - pacienta se va însănătoși complet, fără să-i rămână sechele, spun ei.

Un alt băiat, de 13 ani, a suferit o intervenție prin care i-a fost înlocuită valva aortică cu cea pulmonară printr-o procedură foarte complicată, cunoscută printre specialiști și ca procedura Ross. Al treilea pacient a fost diagnosticat cu ventricul drept cu cale dublă de ieșire, iar cel mai mic pacient, de doar un an și jumătate, avea un defect cardiac, numit Tetralogia Fallot.

„Toate sunt cazuri extrem de complicate nu doar pentru noi, ci și pentru chirurgii din străinătate. Ne bucurăm însă că acești copii se vor însănătoși complet și vor duce o viață normală”, a precizat chirurgul Aureliu Bătrânac.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, dă asigurări că astfel de intervenții vor putea fi efectuate și la noi în țară. Potrivit lui, prima operație ar putea avea loc în toamnă, atunci când va fi dotat noul bloc chirurgical, aflat acum în reconstrucție.

Operațiile au fost efectuate în baza unui acord de colaborare dintre spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Clinic Republican. Echipa de chirurgic a fost condusă de profesorul austriac Afksendiyos Kalangos.

Anual, în Republica Moldova se nasc aproape 800 de copii cu malformații congenitale la inimă. În țara noastră se efectuează aproximativ 300 de intervenții chirurgicale pentru înlăturarea lor.

 Articole relaționate:

Patru copii cu malformații grave la inimă vor fi operați în următoarele zile cu suportul unui specialist elvețian 

Abia au văzut lumina zilei, dar sunt nevoiți să-și dea inima sub bisturiu