Autor: Irina Papuc

Aproape 84 de milioane de lei sau 4 milioane de euro - atât va plăti statul pentru un soft care ar urma să fie implementat în 15 spitale din țară. Câștigătorul a fost ales chiar dacă a fost depusă o singură ofertă. Este vorba despre Bass System SRL, o companie cu fondatori în offshore, care a mai câștigat o licitație pentru a dezvolta un soft de milioane la întreprinderea Calea Ferată din Moldova.

După mai bine de o lună de la organizarea licitației și desemnarea unui câștigător, Agenția de Achiziții Publice a remis un răspuns redacției Sănătate INFO, prin care ne anunță cine este compania care va implementa un soft pentru 15 spitale republicane. Așadar, a existat o singură ofertă de la un singur operator economic – cea a companiei Bass System SRL și Genius IT Solutions. Oferta depusă a fost de aproape 84 de milioane de lei, iar Ministerul Sănătății a acceptat-o. Vorbim despre un contract de 4 milioane de euro. Nu este clar cine va plăti banii, întrucât din documentația de anunț a autorității se înțelege că resursele financiare vor fi alocate de Ministerul Finanțelor.

Ce urmează să facă firmele pentru a-și merita banii

Ministerul Sănătății a indicat în caietul său de sarcini că vrea ca până la 20 decembrie licențele să fie procurate, iar de la 1 ianuarie deja să înceapă implementarea softului, care ar urma să dureze maxim un an. Ulterior, specialiștii își vor primi lunar banii pentru mentenanță timp de 48 de luni.

Softul ar urma să fie cumpărat de la un dezvoltator care deja l-a creat, însă compania ar trebui să fie capabilă să dezvolte și alte servicii, ca să-l aducă în concordanță cu necesitățile specifice ale spitalelor. Ministerul Sănătății indică că vrea un soft tip Hospital Information System, cu servere instalate în rețeua mCloud. Sistemul ar urma să fie conectat cu CRIS REGISTRU, baza de date a CNAM, dar și cu SIA AMP, softul pentru asistența medicală primară care și acum funcționează doar la jumătate de capacitate.

Sistemul ar urma să cuprindă mai multe module, printre care: 

  • Modulul de gestiune a datelor pacienților
  • Componenta statistică și raportare
  • Modulul farmacie
  • Modulul laborator și investigații paraclinice
  • Modulul imagistică
  • Modulul bloc alimentar
  • Fișa electronică a pacientului

În linii mari, sistemul ar urma să permită urmărirea traiectoriei pacientului în spital, în funcție de condiția și felul cum a ajuns în spital, diagnostice, intervențiile realizate, tratamentul recomandat, starea la externare sau, dacă este cazul, decesul și cauza decesului. Sistemul va permite crearea fișei electronice a pacientului, care ar trebui să fie vizualizată din mai multe departamente ale spitalului.

Cine stă în spatele celor două firme

Bass System SRL a câștigat mai multe tendere pentru CFM, Curtea de Conturi, Serviciul Vamal, dar și pentru Comisia Națională a Pieței Financiare. Acesta este cel mai „gras” contract obținut până acum. Aceasta îi are asociați pe Assentis Holdings Limited, care este o companie offshore din Cipru și pe firma Sp-Com SRL, cea din urmă fiind fondată de Onisim Popesco care este și administrator la BASS System, a scris RISE într-o investigație despre cum au fost cheltuiți banii publici de la Calea Ferată. Ceea ce privește Genius IT Solutions, nu este clar deocamdată dacă aceasta este compania din România, despre care presa de peste Prut scrie că ar fi condusă de un fost consilier al ex-premierului Victor Ponta.

  DECLARAȚIE de presă referitor la acțiunile autorităților de intimidare și presiune asupra instituțiilor care implementează Sistemul Informațional Integrat în Sănătate 

Menționăm că spitalele care vor implementa softul vor trebui să plătească și ele o sumă, conform contractelor, pentru „asigurarea suportului pentru implementarea sistemului informațional”, însă managerii se feresc să discute și despre sume.

Instituțiile care vor implementa softul sunt :Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Oncologie, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Dispensarul Narcologic Republican, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Spitalul Dermatologie și Boli Comunicabile, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Internatul Psihoneurologic din Bălți și încă o instituție psihiatrică din Orhei. Nu este clar despre ce instituție este vorba, întrucât denumirea indicată în caietul de sarcini, oficial, nu există.

Amintim că în anul 2014 Ministerul Sănătății a mai organizat o licitație pentru dezvoltarea unui soft informațional pentru medicina primară. Atunci au fost cheltuiți 19 milioane de lei, din bani publici, însă nici până acum produsul nu corespunde caietului de sarcini. În cadrul procedurii de licitații au fost admise mai multe abateri, iar procurorii au deschis și un dosar penal, pe care însă nu l-au mai dus la bun sfârșit. Acum, softul SIA AMP (Sistemul Informațional Automatizat Asistența Medicală Primară) funcționează doar la jumătate din capacitatea lui, iar Ministerul Sănătății lucrează în continuare ca să-l reanimeze.

 Articole relaționate:

Deranj la Curtea de Conturi. Tamara Andrușca vrea să știe ce va face Ministerul Sănătății cu „softul privaților” din medicină 

Cele mai mari spitale republicane din țară duc evidența bolnavilor pe hârtie. Sistemele informaționale integrate sunt, deocamdată, un vis

Câștigător, cu rădăcini în offshore? Ministerul Sănătății refuză să spună cine va dezvolta un soft pentru 15 cele mai mari spitale din Moldova