Redactor: Tatiana Povar
În centrele de sănătate din țară a început vaccinarea împotriva gripei de sezon. În timp ce unii se grăbesc să-și vaccineze membrii familiei, alții ezită să o facă din cauza nesiguranței, generată de numeroase zvonuri.
Opinia organizațiilor internaționale de sănătate publică despre vaccinul chinez donat de SUA Moldovei
La 25 ianuarie, o comisie de experți de la Organizația Mondială a Sănătății au recomandat pentru sezonul rece 2016-2017 următorul conținut al vaccinului: tulpini de protecție împotriva virusurilor de tip A(H1N1), A(H3N2) și B. Aceste recomandări de producție se schimbă în fiecare an, deoarece se știe că virusul gripal are proprietatea de a evolua, de a se adapta la noile condiții și de a-și schimba proprietățile.
Comisia de experți a OMS, care elaborează recomandările de producție a vaccinului gripal la nivel mondial, are rolul de a prognostica care anume tulpini de virusuri gripale vor circula în sezonul următor. Pentru elaborarea acestor recomandări, care stau la baza oricărei fabrici de vaccinuri, se efectuează studii complexe la nivel mondial și se analizează compoziția chimică a fiecărui component care trebuie introdus în componența vaccinurilor. Studiile se efectuează în cadrul laboratoarelor performante care permit analiza virusurilor ce circulă printre oameni, animale și păsări, rezistența și proprietățile acestora, eficacitatea vaccinurilor, calitatea producerii și alte elemente indispensabile garantării siguranței și eficacității.
OMS a recunoscut siguranța și efectivitatea vaccinurilor antigripale a companiei Hualan Bio – producătorul vaccinurilor aduse la noi în țară prin donație de către SUA. Hualan Bio este compania biofarmaceutică de înaltă generație din China, care activează din anul 1992, iar în prezent este liderul producătorilor de vaccinuri antigripale și preparate sangvine din Asia. În timpul pandemiei de gripă A (H1N1) din anul 2009, acesta a fost producătorul numărul unu de vaccinuri antigripale.
Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a complicațiilor gripei. Din grupurile de risc fac parte femeile însărcinate (prioritate înaltă), copiii de la 6 luni până la 5 ani, persoanele în vârstă, persoanele bolnave de boli cronice și lucrătorii medicali.
Deși sezonul de gripă 2016-2017 a început nu este târziu să vă vaccinați. Imunitatea se produce la adulți în decursul a aproximativ două săptămâni.
█ Articole relaționate:
În Moldova a început imunizarea împotriva gripei. Vaccinul nu este recomandat gravidelor
Au fost confirmate primele cazuri de gripă din acest sezon. Este vorba despre doi copii din Chișinău