Autor: Parascovia Rogate
O vorbă din popor spune că o răceală tratată trece în 7 zile, iar una netratată - într-o săptămână. Cu alte cuvinte, cheltuim banii pe remedii inutile. Chiar și așa, imediat ce oamenii simt primele semne ale răcelii aleargă la farmacie după medicamente, care nu sunt deloc ieftine. Având în vedere că suntem în plin sezon de iarnă și tot mai mulți moldoveni sunt afectați de răceli, am decis să intrăm în câteva farmacii din Capitală ca să vedem ce opțiuni ne propun specialiștii de acolo.
Virozele transformă bucuria în scârbă
Iarna e anotimpul bucuriilor. Ne bucurăm de prima zăpadă, apoi sărbătorim Crăciunul, Revelionul și astfel jumătate de iarnă suntem numai cu zâmbetul pe buze. Mai exact, se bucură cei care n-au prins încă o viroză, întrucât acest sezon este unul al îmbolnăvirilor, iar cei care nu au ajuns la spital în această iarnă au motive întemeiate să se considere norocoși. Din cauza numărului mare de viroze și farmaciile au fost luate cu asalt, căci noi, moldovenii, nu jelim banii când este vorba despre medicamente.
Am decis și noi să intrăm în mai multe farmacii, ca să vedem ce remedii ne propun farmaciștii și cu cât vizitele ne vor subția buzunarele. Am invocat semne de răceală obișnuite – febră nu prea mare, slăbiciuni, nas înfundat și dureri în gât.
Farmaciștii recomandă plicurile cu pulbere
Prima farmacie vizitată a fost una din rețeaua „Hippocrates”, de pe Bulevardul Dacia din Capitală. Primele soluții pentru simptome de răceală au fost pliculețele pulbere sau pastilele împotriva răcelii. Astfel, farmacista ne-a recomandat Grip Hot, care costă 7 lei și 25 de bani sau pastile Parasinus, care costă aproximativ 23 de lei zece pastile. Recomandarea a fost de a urma unul dintre aceste preparate de trei ori pe zi, până la 5 zile, pentru a înlătura răceala.
La câțiva metri distanță intrăm în farmacia „Felicia”. Aici primim aceeași recomandare - plicuri pulbere, doar că de la alt producător și un pic mai scumpe. Un plic de Modafen face 10 lei 48 bani. În caz că nu avem posibilitate să dizolvăm pliculețele în apă fierbinte atunci ni s-au recomandat pastile, care conțin aceeași substanță activă. Prețurile însă variază de la un produs la altul.
La „Farmacia Familiei” pentru zece pastile Parasinus ni s-a spus că trebuie să achităm aproximativ 23 de lei, în schimb 12 pastile Nurofen împotriva răcelii - 77 de lei.
Și la farmacia „Orient” ni s-a recomandat să luam prafuri, doar că de data asta Teraflu, care costă 11 lei și 66 de bani. Acestea ajută chiar împotriva febrei, au mai spus specialiștii. În schimb, pentru durerile de gât, ni s-au recomandat bomboane din mentă sau spray-uri menite să potolească infecția. Costurile pentru bomboane variază de la 1 leu bucata, până la 100 de lei pentru 16 bucăți, în funcție de producători.
Astfel, un plic cu pulbere costă în medie 10 lei. Consumat de trei ori pe zi timp de cinci zile ar însemna 150 de lei. Dacă aveți și dureri în gât, mai scoateți niște bani din buzunar. Un spray costă în medie 50 de lei, iar pentru atenuarea durerilor se consumă și bomboanele mentolate care variază în funcție de preț. După cum am menționat, cele mai ieftine costă în mediu 1 leu bucata. Acestea se administrează la necesitate. La toate acestea se pot adăuga și sprayurile nazale, care se folosesc în caz de rinoree. Astfel, tratamentul pentru numai 5 zile depășește 300 de lei.
Medicii de familie recomandă ceaiuri
De cealaltă parte, medicii de familie spun că oamenii nu trebuie să administreze medicamente, decât atunci când starea de sănătate o cere. Mai mult, majoritatea preparatelor pe care ni le-au propus farmaciști conțin paracetamol, care costă doar câțiva lei. Dacă răceala nu a generat complicații, atunci ați aruncat banii în vânt. Aceasta poate fi tratată cu succes dacă beți cât mai multe lichide, care să conțină vitamina C. De exemplu, ceai din măceș, ceai cu lămâie sau din zmeură.
„Trebuie să beți lichide din abundență - apă plată, ceaiuri din ierburi, ceaiuri cu lămâie, măceș sau zmeură. În caz de febră mai mare de 38,5 atunci se administrează paracetamol”, a declarat pentru Sănătate INFO Veronica Trofimov, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie nr.1 din sectorul Botanica al Capitalei.
Vitamina C, necesară
În caz de tuse, specialista recomandă sirop de pătlagină și medicamente mucolitice, menite să amelioreze simptomele. „Dacă pacientul are rinoree, atunci se fac spălături cu soluții saline, precum NaCL, care se vând în farmacii. Este cea mai inofensivă metodă, deoarece picăturile speciale pentru nas creează dependență și usucă mucoasa nazală”, mai spune Trofimov.
Cât despre pliculețe și alte pastile recomandate de farmaciști, specialista spune că de fapt conțin același paracetamol și vitamina C, doar că sunt propuse într-o altă compoziție. „Zece pastile de paracetamol sunt mai ieftine decât două pliculețe de acest gen. Acesta se administrează în caz de febră sau cefalee mai pronunțată. Cât despre vitamina C, aceasta poate fi consumată din fructe, cum am mai menționat. La fel e și cu soluțiile saline pentru nas. Un flacon de 15 ml costă sute de lei, în schimb soluția simplă de NaCl costă de cinci ori mai ieftin”, mai completează Veronica Trofimov.
Și Ninel Guler, medic de familie la Centrul de Sănătate nr.1 de la Orhei, este de părerea că răceala poate fi tratată mai simplu. „Este nevoie să consumați cât mai multe lichide. Ați putea lua un plic cu pulbere, deoarece au mai multe adaosuri și acțiunea lor este mai rapidă, dar conține același paracetamol și are aceeași acțiune. Zece pastile de paracetamol costă șase lei, pe când un pliculeț pulbere aproximativ zece lei”.
În concluzie, o răceală cere niște cheltuială, însă reușiți să scăpați de problemă cu doar câteva zeci de lei, dacă știți ce să cereți de la farmacie. Iar pentru a ști exact de ce aveți nevoie este necesar totuși să vizitați medicul de familie. Astfel, specialistul ne poate recomanda un tratament mult mai obiectiv, decât acel pe care îl administrăm din propria dorință.
Este important să deosebiți corect simptomele de gripă și răceală. Dacă aveți febră mai mare de 38.5 de grade Celsius care persistă mai mult de 72 de ore fără să cedeze sau dacă apar dificultăți de respirație sau amețeli nu ezitați să contactați medicul sau Serviciul de Asistență Medicală Urgentă.
█ Articole relaționate:
Moldovenii suferă tot mai mult de boli respiratorii. Copiii, cei mai afectaţi
Greşelile care agravează răceala şi gripa
Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii