Redactor: Tatiana Povar

Lipsa de prudență a dus la transmiterea nemonitorizată și focare de Candida auris în spitalele din Europa, atenționează Centrul European de Control al Bolilor.

Din cauza capacității sale de a declanșa focare și a poseda rezistență la antibiotice, Candida auris reprezintă un risc real pentru pacienții care se află în instituțiile medicale europene. De asemenea, din cauza dificultăților de identificare a noii specii de Candida prin metodele actuale de laborator există un risc crescut ca focarele din spitale să rămână nedepistate.

Fungile pot cauza infecții invazive la pacienții cu statut imun deficitar. Problema constă în faptul că C. Auris este mai rezistentă la fluconazol decât alte specii de Candida. A fost raportată chiar rezistența acesteia la trei antifungice concomitent.

Spre deosebire de alte candide, Candida auris are predilecție pentru transmiterea de la pacient la pacient, este posibilă influența condițiilor din mediul spitalicesc.

Candida auris face parte din fungile microscopice condiționat patogene pentru om și a fost desrisă pentru prima dată în anul 2009. Ciuperca nou apărută este asociată focarelor de infecții intraspitalicești și se întâlnește în instituțiile medicale din întreaga lume. Infecţia poate afecta canalele auditive, căile urinare, dar poate pătrunde în circuitul sangvin. 

Centrul European de Control al Bolilor recomandă perfecționarea metodelor existente de laborator pentru identificarea Candidei auris, respectarea strictă măsurilor standard de prevenție a infecțiilor nosocomiale și dezvoltarea unor noi măsuri de prevenire mai eficientă.

 

 Articole relaționate:

Crește numărul infecțiilor luate de pacienții moldoveni din spitale. Multe din cazuri rămân neraportate 

Stela Bivol, Centrul PAS: „De ce bahile și nu spălatul pe mâini? Oare să nu știe sistemul medical despre metodele de reducere a infecțiilor? E vorba, de fapt, de ecuații economice”