Oxana Turcu, medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal nr.1 pentru copii

E important ca medicii să se simtă protejați la locul de muncă, deoarece unii oameni, din lipsă de cunoștințe sau comunicare, pot avea o atitudinea inadecvată față de noi. Ne dorim ca proiectul de modificare a legii cu privire la protejarea doctorilor să fie adoptat și să se respecte, deoarece atunci când pacienții sunt violenți, trebuie pedepsiți. De asemenea, sper că se vor crea condiții mai bune de lucru. Doctorii sunt prea încărcați. Ei trebuie să consulte foarte mulți pacienți, iar suplimentar trebuie să completeze multe rapoarte  și se epuizează. Astfel, oricât de mult ți-ai iubi meseria la un moment dat obosești și te gândești să te concediezi. În  același timp, este nevoie să fie dezvoltate condiții, astfel ca tinerii să rămână în țară. Noi nu putem să ne bazăm pe medicii pensionari. Nu vom avea nici măcar cu cine acoperi gărzile.

Alexandru Grumeza, medic neurolog la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

Anul trecut a fost unul complicat pentru tot sistemul de sănătate, deoarece a fost influențat de interacțiunile sale cu structurile economico-financiare și sociale. Din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătății a comunicat eficient cu Compania Națională de Asigurări Medicale (CNAM) și a reușit să evite colapsurile economice în activitatea instituțiilor medicale. Anul trecut, a fost gestionată în mod operativ criza unor medicamente. Ca medic clinician consider că a fost important să fie alocate fonduri pentru tratarea în condiții de ambulatoriu a maladiilor cele mai frecvent diagnosticate. De asemenea, inițiativa aprobării unui Cod deontologic al colaboratorului medical este lucru binevenit.

Pentru 2017 ne dorim sa fie o transparență în gestionarea fondurilor CNAM, cu prezentarea rapoartelor pe pagina web a companiei. Aceasta va genera inițiative și sugestii din partea comunităților medicale, dar și a organizațiilor interesate de drepturile pacienților. La fel îmi doresc că în 2017 să fie o colaborare mai intensivă între sistemul medical și cel al protecției sociale.

Lilia Beresceanu, medic ginecolog la Centru de Sănătate din Cimișlia

Nu vreau ca medicii, în special cei de familie, să aibă atât de multe activități. Medicii trebuie să se ocupe de tratament și profilaxie, dar nu de rapoarte și întocmirea atâtor hârtii. De asemenea, sper că vom avea salarii mai bune. Monitorizez activitatea a mai multor doctori și îi tot aud că vor să plece în străinătate, deoarece nu-și permit să-și întrețină familiile aici. Îmi pare rău că medicii rezidenți au și ei o leafă atât de mică.