Redactor: Parascovia Rogate
Fumatul activ, precum şi expunerea femeilor la fumul de tutun poate duce la inferitilitate sau apariţia menopauzei precoce, adică până la 50 de ani. Acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat pe site-ul Tobacco Control. Cercetarea s-a bazat pe datele Studiului Observaţional de Iniţiativă în Sănătate al Femeilor. Pentru cercetare a fost ales un eşantion alcătuit din femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani, aflate în menopauză din Statele Unite ale Americii. Ele au oferit informaţii despre obiceiurile lor de a fuma, au răspuns la întrebări legate de fertilitate şi au precizat vârsta la care a apărut menopauza.
Cercetătorii au descoperit că fumatul activ, dar și expunerea la fumul de tutun poate duce la infertilitate sau apariția menopauzei mult mai înainte decât ar fi trebuit (înainte de 50 de ani).
Astfel, 15,4 la sută dintre femeile evaluate în studiu sufereau de infertilitate, iar 45 la sută au menționat că menopauza a apărut până la 50 de ani. De asemenea, femeile care au fumat activ au atins menopauza cu 22 de luni mai devreme, în comparație cu cele nefumătoare. În același timp, femeile care au fost expuse la un nivel înalt de fum de tutun au ajuns la menopauză cu 13 luni mai devreme.
Concluzii şi recomandări:
Expunerea la fumul de tutun este asociată cu probleme de fertilitate la femei și apariția menopauzei până la vârsta de 50 de ani, de aceea trebuie luate măsuri pentru a limita expunerea la fumul de tutun.
Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind Controlul Tutunului trebuie să prevadă anumite politici prin care consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun să fie reduse. Aceste politici ar trebui să includă:
Interzicerea fumatului în spațiile publice;
Interzicerea publicității la produse din tutun;
Publicarea avertismentelor de sănătate ilustrate pe produsele din tutun;
Mărirea accizelor și prețurilor la țigări.
█ Articole relaționate:
Rămâne așa - fumatul în spațiile publice este interzis. Legea antitutun nu se schimbă