Redactor: Irina Papuc

O declarație a lui Robert F. Kennedy Jr. a trezit îngrijorare printre specialiștii în sănătate publică din SUA. El a declarat că va conduce o comisie privind „securitatea vaccinurilor”, la solicitarea președintelui SUA Donald J. Trump. Purtătorul de cuvânt al președintelui Trump a confirmat că exista o idee de discuții lărgite în privința autismului, însă o decizie finală nu ar exista până în acest moment. Îngrijorarea ține de faptul că Kennedy ar putea din nou genera o campanie anti-vaccin la nivel mondial, așa cum s-a întâmplat în 2005, atunci când a fost invocat thimerosalul ca și component care ar distruge creierul copiilor.

Ideea că o isterie mondială în privința nesiguranței vaccinurilor îi pune în gardă pe specialiști. Aceștia se gândesc la faptul că banii alocați pentru diverse programe de vaccinare ar putea pur și simplu să ruineze tot ce s-a construit până acum.

„Să sperăm că Trump va renunța în totalitate la ideea unui grup de lucru, condus de Kennedy. De mai mult de un deceniu Kennedy a promovat propaganda anti-vaccin complet fără legătură cu realitatea. În cazul în care această idee ar duce chiar și la o mică scădere a ratelor de vaccin din întreaga țară, aceasta va avea ca rezultat risipa de sume imense de bani”, a scris într-un articol publicat în Statnews autorul cărții „The panic virus”, Seth Mnookin.

Acesta amintește în articolul său despre un studiu din 2010, în care au fost calculate cheltuielile din sectorul public alocate pentru a face față unui focar de rujeolă, când au fost infectați 11 copii. Astfel, au fost cheltuiți 124.517 dolari, în medie 10.000 de dolari per caz. De asemenea, în timpul epidemiei, 48 de copii prea mici pentru a fi vaccinați au trebuit să fie plasași în carantină, la un cost mediu de 775 de dolari per familie.

Din cauza campaniei lui Kennedy, crede Mnookin, ratele de infecție cu tusea convulsivă au crescut în 2012 pentru prima dată mai mult decât erau înregistrate în 1955. Autorul mai menționează că Kennedy s-a făcut cunoscut după ce a publicat în 2005 un articol „conspirativ” privind componența unui vaccin gripal. Mai exact era vorba de thimetrosal, un conservant pe bază de mercur. Articolul său nu a avut nimic de-a face cu realitatea, autorul a evitat să citeze mai multe studii și a scos din context mai multe declarații făcute de oficial pe acest subiect, a mai punctat Mnookin.

De altfel, odată cu venirea lui Trump în funcția de președinte, subiectul vaccinurilor și o posibilă legătură cu autismul a generat numeroase discuții. Specialiștii în sănătate publică i-au recomandat lui Trump să înceteze să mai spună acest lucru. La rândul său, președintele SUA susține că nu este împotriva vaccinurilor, ci împotriva dozelor administrate, care ar fi prea mari, în opinia lui. 

 

 Articole relaționate:

Este bine sau nu să ne vaccinăm împotriva gripei ? Cât de eficient este vaccinul adus în Moldova 

HIV este tot mai prezent în Europa. Niciodată nu a fost atinsă o cifră atât de mare 

Vaccinul care te protejează de cancerul de col uterin. De ce e bine să-l facem? Informații pentru mame și adolescente