Irina Papuc

Guvernul vrea să creeze un Centru de implementare a reformelor, care să propună politici, dar și să monitorizeze nivelul de implementare a acestora. Despre crearea unei astfel de structuri nu a fost anunțat public până acum. Subiectul va fi discutat astăzi la Guvern.

Noua structură se va numi Centrul de Implementare al Reformelor, al cărui fondator va fi Cancelaria de Stat. Conform Notei Informative a proiectului, noua instituție ar urma să coodoneze procesul integral de reformare la nivel de Executiv și să se asigure că acestea corespund Strategiei privind Reforma Administrației Publice 2016-2020, dar și Programului de activitate al Guvernului până în 2018.

Autorii documentului dau asigurări că o asemenea structură este necesară și au folosit drept exemplu țări precum România, Ucraina, Serbia, Indonezia sau Malaezia, state unde un astfel de Consiliu și-ar fi dovedit utilitatea.

Conform statutului, Centrul ar urma să fie condus de director și de Consiliul de administrare, unde directorul ar urma să consilieze prim-ministrul în problema reformelor, dar și să primească indicații directe de la prim-ministru. CNA a atras atenția că o astfel de prevedere este riscantă, deoarece creează riscul de promovare a unui interese înguste, care nu neapărat corespunde principiului de utilitate publică.

Din proiectul propus spre examinare lipsesc numeroase reglementări, care ar face clară activitatea acestei structuri. De exemplu nu este indicat în baza căror criterii și prin ce modalitate va fi ales directorul, pentru ce perioadă își va exercita acesta funcția, precum și modul de selectare a membrilor din Consiliul de administrare și perioada mandatului lor. Nu este indicat nici măcar care va fi numărul lor.

Cum va fi finanțat Centrul și aceasta o problemă. Guvernul dă asigurări că în Legea Bugetului de Stat există suficienți bani pentru funcționarea acestei structuri.

Așadar, Minsiterul Sănătății va urma să raporteze Centrului de Implementare a Reformelor ce a reușit să implementeze din obiectivele prevăzute în Programul de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018. Amintim că printre acestea se numără crearea Spitalului Universitar, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, digitalizarea sistemului de sănătate și dezvoltarea politicilor de motivare a specialiștilor din sistemul medical.

 

 Articole relaționate: 

Conflicte pe ascuns? CNAM vrea ca Ministerul Sănătății să nu se mai amestece în procedura de contractare a spitalelor 

Polița medicală – unii vor plăti mai mult, alții mai puțin. Ce planuri are statul pentru noi în următorii ani

Cu o mână dă și cu două ia. Ministerul Sănătății va obliga spitalele să plătească milioane de lei pentru softul împins în cele 15 instituții