Autor: Parascovia Rogate

Donarea de organe este unul dintre cele mai mature și responsabile decizii pe care o poate lua un om. Deoarece înseamnă să dăruiești viață. De altfel, este dovedit deja că un singur donator în moarte cerebrală poate salva până la opt vieți. Pot fi transplantați rinichii, ficatul, pielea, corneele și inima.  Transplantarea unui organ însă presupunea multă muncă și concentrare. Totul începe de la prelevare și se termină cu intervenția propriu-zisă, prin care organul donatorului își continuă activitatea, însă în corpului altui om. Pentru noi a fost interesant să vedem cum ajunge organul donatorului să trăiască în alt om. De aceea, am decis să vorbim cu doctorii care fac prelevările să ne arate unde păstrează organele până le transplantează și cât durează procesul.

Echipele de medici care fac prelevări se află la Spitalul Clinic Republican. De altfel tot acolo găsim instrumentele și consumabilele necesare prelevării și depozitării lor. Mai exact, tot necesarul se află la etajul 1 al blocului nou de operații în spatele spitalului. Ne echipăm corespunzător, cu bahile, halate și bonete sterile. Ne transformăm, cel puțin vizual, în medici adevărați, însă cu alte instrumente în mână decât cele obișnuite: dictafonul și aparatul de fotografiat. Mergem pe un coridor lung, apoi facem la dreapta.

Sala în care pășim este echipată cu tot necesarul pentru prelevare. Este vorba de containere de diverse mărimi, consumabile, soluții, gheață, frigidere, etc. Cel care ne-a făcut mica excursie a fost Sergiu Burgoci, medic chirurg hepato-biliar, membru al echipei responsabile de prelevarea de ficat în Moldova. În partea dreaptă a sălii sunt aranjate consumabilele, soluții, mănuși, un frigider, genți, însă ochiul meu a zărit în primul rând containerele în care se transportă organele. Probabil unul dintre motive este pentru că acestea se evidențiază prin culorile aprinse. Este vorba despre două cutii din plastic, în care păstrează ficatul până ajunge la donator. Însă până la transplantare doctorii depun muncă și efort.

 „Atunci când apare un bolnav în moarte cerebrală, Agenția de Transplant imediat ne informează. Dacă rudele își dau acordul echipa de prelevare estechemată. La noi trebuie să avem bagajul cu instrumentele și consumabilele necesare și containerele pentru transportare. Containerele sunt cutii din plastic, care conțin gheață sterilă și substanță (soluție) de prelevare, cu care se curăță organele”, explică și doctorul Grigore Ivancov, un alt membru al echipei de transplant.

Prelevarea, de altfel, este la fel precum o intervenție chirurgicală. Deși donatorul este în moarte cerebrală, acestuia i se face o anestezie, iar procedura de extragere a ficatului este precum o operație obișnuită, la care trebuie respectate toate etapele necesare. Odată ce ficatul este prelevat, acesta se spală cu până la 8 litri de soluție, apoi se adaugă împreună cu gheața sterilă și aceeași substanță de prelevare în trei sacoșe speciale, sterile. Ulterior, sacoșele se pun în casolete, care se adaugă în containerul mai mare. În acest mod organul este conservat. „Ficatul se păstrează la 0°C. După ce l-am prelevat și conservat, avem la dispoziție șase ore până organul e transplantat. Spre fericirea noastră, Spitalul Clinic Republican nu este atât de departe de Centrele de Transplant, deoarece toate se află în Chișinău. Astfel, echipa noastră reușește să facă toate cele necesare în maximum două ore”, mai explică Ivancov.

Ulterior, după ce organul este transplantat, acesta se prelucrează cu ser fiziologic cald de 38 °C, pentru ca să funcționeze din nou, adaugă doctorul.

„Prelevarea este o operație foarte importantă și nu tocmai ușoară. Datorită donării de organe sunt salvate vieți. Asta contează cel mai mult”, conchide Grigore Ivancov.

Doctorii spun că echipa de prelevare are deja o experiență de peste 40 de prelevări de ficat. Numai anul trecut au avut loc 9 transplanturi de ficat, de două ori mai multe decât în 2015.