Autor: Irina Papuc
Mai mulți bolnavi de diabet din raionul Florești au semnalat că sunt nevoiți să plătească o investigație, în baza căreia le este eliberată insulina, deși până acum aceasta era gratuită. Impuși să-și cumpere singuri teste și lanțete, oamenii care suferă de diabet spun că și așa sunt nevoiți să facă prea mari cheltuieli, iar banii nu le ajung.
Una dintre persoanele care are diabet de mai mulți și este dependentă de insulină spune că a dat testul hemoglobinei glicozilate în luna decembrie. Acest test este considerat standardul de aur în conduita unui pacient cu diabet și determină media glicemiei în ultimele trei luni. Pacienții din Moldova, dependenți de insulină trebuie neapărat să prezinte rezultatele acestei investigații înainte de a solicita eliberarea insulinei.
Prea mulți bani pe teste și lanțete
„Medicul de familie mi-a spus că analiza nu mai este gratuită, de aceea a trebuit să o plătesc, deși am poliță medicală. Nu costă foarte mult – 180 de lei, dar noi și așa avem cheltuieli mari. Testele sunt scumpe și lanțetele de asemenea. Acum ni s-a spus că trebuie să avem un carnet de notițe, unde să trecem nivelul de glicemie după fiecare masă, dar asta înseamnă mai multe teste”, a spus femeia. Ea a solicitat ca numele ei să nu fie indicat în material. În situația ei s-au mai pomenit și alți pacienți care au confirmat că au plătit investigația, deoarece astfel le-a indicat medicul de familie.
Au încurcat anexele
Am încercat și noi să aflăm care este motivul pentru care pacienții au fost nevoiți să plătească. Svetlana Rusu, șefa CMF Florești ne-a spus inițial că investigația a fost exclusă din Programul unic în a doua parte a anului trecut și astfel nu se mai regăsește în anexa 5, aceasta fiind inclusă inițial în lista serviciilor de înaltă performanță. De fapt, investigația a fost transferată, printr-o hotărâre de Guvern în luna iunie, în anexa 4 și trecută în lista investigațiilor paraclinice, efectuate la nivelul asistenței medicale primare. Acest lucru înseamnă că pacienții pot merge cu biletul de trimitere de la medicul de familie să dea analiza în teritoriu absolut gratuit, însă doctorii, cel mai probabil, nu au verificat ambele anexe.
Laboratoarele private, în câștig
Altceva este că Centrele Medicilor de Familie nu au dotările necesare pentru a realiza astfel de investigații și sunt nevoite să încheie contracte cu diverse laboratoare. Privații au prioritate. „Pacienții noștri nu plătesc niciun bănuț pentru această analiză. Noi am făcut contract cu un laborator privat din oraș, care le realizează și noi plătim din bugetul instituției”, ne-a spus Ludmila Ciobanu, șefa CMF Soroca. Același lucru ne-au confirmat și medicii din orașul Nisporeni. Astfel, privații au de câștigat din ambele situații, deoarece bolnavii aleg să plătească mai scump pentru rezultate mai rapide. De exemplu, dozarea hemoglobinei glicozilate se realizează în rețelele private de laboratoare în schimbul sumei de 180 de lei, însă este mai rapidă. În același timp, investigația poate fi realizată la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, unde costă de trei ori mai puțin, însă rezultatele se obțin mai greu. De altfel, conform datelor Centrului Republican de Diagnosticare Medicală instituția a realizat în 2016, în baza contractului cu CNAM, doar 370 de astfel de analize.
Lipsa banilor e mai presus de lege
Specialiștii endocrinologi confirmă și ei că bolnavii de diabet pot da absolut gratuit testul ce indică nivelul glicemiei din ultimele trei luni. Oficial. În realitate însă se întâmplă frecvent ca bolnavii să și le achite singuri. „Problema este că și medicii de familie au posibilități limitate din cauza finanțării și pot elibera într-un singur an doar un bilet sau două de trimitere. Restul sunt plătite din buzunarul pacienților”, spune Gheorghe Caradja, specialist în endocrinologie de la Spitalul Clinic Republican.
Menționăm că în Republica Moldova există peste 80 de mii de bolnavi cu diabet, dintre care 20 la sută sunt dependenți de insulină. De asemenea, din numărul total de bolnavi aproximativ 400 sunt copii. Ultimul Program Național de profilaxie și combatere a diabetului s-a finalizat în 2015 prevedea asigurarea copiilor cu teste, însă acest lucru în realitate nu a fost realizat niciodată din lipsă de bani. În acest an Ministerul Sănătății a organizat o licitație și a procurat 730 de mii de teste, tot atâtea lanțete și 400 de glucometre. Câți bani publici însă au fost cheltuiți nu este clar, întrucât datele autorității sunt contradictorii.
█ Articole relaționate:
Alimentele din carne, acidifiante cresc riscul de diabet de tip 2