Redactor: Parascovia Rogate

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va cumpăra medicamente vitale și produse medicale pentru pacienții din Moldova, în 2017. Organizația a semnat cu Ministerul Sănătății un acord în acest sens.

Potrivit acordului, PNUD va cumpăra medicamente și produse medicale conform programelor naționale în domeniul sănătății, inclusiv în cadrul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și infecții cu transmitere sexuală.

„Prin acest acord ne dorim optimizarea şi transparentizarea procurărilor de medicamente prin mecanisme internaţionale, care să ne permită, pe de o parte să obţinem preţuri rezonabile, şi pe de alta - să asigurăm acoperirea universală cu tratament calitativ a celor care au nevoie de acesta”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

 Stăpânii medicamentelor în Republica Moldova. Cui îi revin cele mai grase contracte din acest an 

Toate achizițiile vor fi efectuate conform standardelor PNUD. Astfel, instituția urmează să furnizeze Ministerului Sănătății rapoarte financiare periodice. Toate cererile de ofertă, rezultatele licitațiilor, progresul achizițiilor și rapoartele de cheltuieli vor fi disponibile publicului pe site-ul PNUD Moldova.

„Ca rezultat al asistenței PNUD, cele mai vulnerabile persoane vor avea acces imediat la medicamente de calitate, la preț rezonabil. În cadrul acestui proces, vom lucra cu partenerii din Republica Moldova pentru a optimiza procesul de achiziții și pentru a face instituțiile mai transparente și mai responsabile", a declarat reprezentantul PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

PNUD Moldova va sprijini, de asemenea, modernizarea condițiilor de depozitare a medicamentelor, în conformitate cu bunele practici de distribuție (BPD), care reprezintă standarde internaționale în domeniu. Proiectul va fi aplicat în parteneriat cu UNAIDS (Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA).

Vom preciza că în noiembrie 2015, PNUD a devenit prima agenție ONU care a cumpărat medicamente antiretrovirale pentru pacienții HIV-pozitivi la prețuri de 100 de ori mai mic în comparație cu cel de acum un deceniu. Astfel, tratamentul pentru un pacient va costa doar 100 de dolari pe an. PNUD a obținut drept de achiziție a medicamentelor vitale pentru câteva țări.

Unele Guverne, inclusiv cel de la Chișinău, au solicitat PNUD să furnizeze servicii de achiziții publice în domeniul sănătății și în domeniul lanțului de aprovizionare. Executivul a mai cerut ca PNUD să dezvolte capacitățile sistemelor naționale și reforma sistemului de achiziții, nelimitându-se doar la produse pentru tratarea HIV și a tuberculozei.

De exemplu, în Ucraina, PNUD procură medicamente și produse medicale, începând cu anul 2015. Numai în primele săptămâni ale lui 2016, în Ucraina au fost economisite trei milioane de dolari pe seama achizițiilor de medicamente prin intermediul PNUD.

 

 Articole relaționate:

Achiziții „bolnave” în Sănătate. Cele șapte companii în conturile cărora au ajuns cei mai mulţi bani publici din licitațiile în sănătate 

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor 

Metatron și Sangalimed, cele două firme bănuite de CNA că ar fi implicate în spălare de bani și evaziune fiscală. Avocatul companiilor susține că este vorba despre o tentativă de intimidare