Autor: Irina Papuc

Guvernul a anunțat în această seară că este îngrijorat de felul în care funcționează asistența medicală primară. Premierul a cerut un concept de reformare care să fie gata până la sfârșitul lunii februarie. În timp ce responsabilii fac declarații scurte și ambigue, Executivul dă de înțeles că vede soluția în libera practică a medicilor de familie.

Ședința în care s-a discutat despre problemele asistenței medicale primare s-a organizat cu ușile închise în această după-amiază, iar post-factum a fost publicat un comunicat și un scurt material video de introducere. Premierul a constatat, astfel, că medicina primară se confruntă cu probleme serioase, iar printre acestea se numără lipsa doctorilor, investițiilor și „diferenţa mare de structură şi de prestare a serviciilor medicale în municipii şi în teritoriu”.

„Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat să fie efectuată o analiză detaliată a situaţiei şi făcute propuneri concrete de îmbunătăţire, astfel ca în final să fie elaborat un model clar de reformare a asistenţei medicale primare (...) Conceptul de reformă urmează să fie definitivat, consultat cu toate părţile interesate, astfel ca la finele lunii februarie să fie prezentat spre examinare şi aprobare Guvernului. Până la sfârșitul acestui an urmează să fie finalizată procedura de contractare directă a medicilor de familie de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină”, ne mai anunță Guvernul.

Am încercat să aflăm de la cei prezenți astăzi la ședință cum vede Executivul reformarea medicinii de familie. Răspunsurile au fost contradictorii.

„Medicina primară trebuie reformată, asta e clar. Deocamdată este un draft, nu vă pot spune nimic, căci vor fi modificări pe parcurs”, a spus Gheorghe Brega, vicepremier pe probleme sociale. Tatiana Zatîc, responsabilă de asistența medicală primară din cadrul Ministerului Sănătății a refuzat să comenteze subiectul, motivând regula coordonării cu serviciul de presă.

La rândul său, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan, a încercat să evite detaliile. „Astăzi a fost prezentat un raport privind situația în asistența medicală primară. Avem termen ca până la sfârșitul lunii februarie să venim cu un concept de reformă. Mai întâi trebuie să fie realizat un studiu de fezabilitate. Am experiență de peste 15 ani în medicina de familie, însă nu este cazul acum să vorbim despre propriile viziuni. Avem la dispoziție un termen de o lună, ar fi bine să vorbim atunci”, a declarat Liliana Iașan pentru Sănătate INFO.

Până acum este cert că Executivul vrea ca până la sfârșitul anului să existe deja o modalitate de contractare directă a medicilor de familie, ceea ce înseamnă că se va institui libera practică, doctorii urmând să activeze pe cont propriu, în afara Centrelor Medicilor de Familie și Oficiilor de Sănătate și fără ca să mai depindă de un angajator. O astfel de practică există în mai multe state europene. Și România a mers pe calea unei astfel de reforme, însă nu este un exemplu tocmai reușit. Experții spun că schimbarea trebuie foarte bine gândită, întrucât o eroare strecurată la început ar putea duce la o degradare a sistemului mai profundă decât există acum.

„O astfel de reformă nu se realizează într-un singur an. De la bun început ar trebui să fie stabilită clar procedura de contractare, cum se vor organiza eficient doctorii, ce se va întâmpla în cazul în care unul va merge în concediu. În România au existat litigii din cauza faptului că nu au fost prevăzute multe aspecte de organizare de la bun început. Trebuie să vedem ce se va întâmpla cu sediile prea mari și posibil prea greu financiar de susținut pentru un medic. Aici ar trebui să se prevadă posibilitatea de asociere”, spune Ghenadie Țurcanu, expert în cadrul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate. Capacitățile medicilor ar putea constitui un alt aspect de îngrijorare, însă expertul crede că nimeni nu este gata de o astfel de provocare până este pus în situația să încerce.

Deocamdată rămân multe semne de întrebare, întrucât nu este clar cum vor activa cei 1.700 medici de familie din întreaga țară și ce fel de studiu de fezabilitate așteaptă Ministerul Sănătății. Acum doctorii sunt angajați în peste 280 de instituții medicale primare, fie Centre ale Medicilor de Familie din raioane sau Oficii ale Medicilor de Familie.  Până acum Republica Moldova a beneficiat de 13 milioane de dolari numai pentru construcția și reconstruirea a peste 60 de centre de sănătate, dar și de consultanță din partea OMS în privința reformării asistenței medicale primare, autonomia financiară însă a constituit o schimbare benefică, care le-a permis managerilor să gestioneze banii mai bine și în mod independent. 

 

 Articole relaționate:

Moldovenii își vor putea schimba medicul de familie o dată la șase luni. Ce mai prevede noul regulament de înregistrare la medicul de familie 

Aproape 100 de mii de moldoveni și-au schimbat medicul de familie. Care sunt motivele