Autor: Irina Papuc

Lucrătorii medicali și farmaciștii se vor ghida în activitatea lor de un Cod deontologic. Documentul a fost aprobat astăzi de către Guvern. Deși vicepremierul pe probleme sociale Gheorghe Brega a cerut acum două săptămâni ca acesta să fie îmbunătățit, au rămas încă prevederi despre care experții au atenționat că trebuie eliminate, pentru a evita riscurile de încălcare a drepturilor pacienților.

Codul deontologic conține un set de norme etice de care ar trebui să se conducă lucrătorii medicali și farmaciștii în activitatea lor zilnică. Documentul este împărțit în compartimente care reglementează modul de conduită în raport cu pacienții, cu colegii de breaslă, respectarea normelor etice în cercetările științifice cu implicarea pacienților, dar și promovează și încurajează doctorii să declare erorile medicale comise de ei sau de către colegii acestora.

Documentul aprobat se referă mai mult la aspecte morale ce țin de respectarea drepturilor pacienților la informare, la acordul informat sau la respectarea confidențialității diagnosticului și reamintește faptul că solicitarea de foloase personale în schimbul asistenței medicale este inadmisibilă. Cu toate acestea, doctorii ar putea rămâne cu multe întrebări, referitor la mai multe aspecte sensibile și complexe din activitatea lor zilnică. Mai mult, Codul deontologic transpune în continuare neconcordanțe de ordin legislativ și anume cele care se referă la „ruda apropiată” care poate da consimțământul pentru anumite acțiuni ale medicilor.

„Noțiunea de rudă apropiată împuternicită cu același drept, încalcă orice principiu stipulat în legislația internațională cu referire la drepturile pacientului. Cunosc multe cazuri când cei care se dau drept rude apropiate nu sunt acceptați de către pacient a-i împuternici cu dreptul la decizie pentru ei. Conflictul de interes de multe ori apare între rude apropiate și nu întotdeauna interesul pacientului și a rudei apropiate coincid. Medicul nu poate cunoaște aceste detalii și poate astfel viola grav dreptul pacientului la confidențialitate și la decizie. Chiar legea, prin imperfecțiunea ei, oferă posibilitate de a încălca dreptul pacientului la confidențialitate”, atenționa anterior Rodica Gramma, expert în bioetică, ea fiind, de altfel, înlăturată din procesul de consultare și îmbunătățire a documentului.

Documentul a trecut aprobarea Guvernului cu tot cu capitolul „pedepse”. În cadrul ședinței ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a solicitat ca punctul care prevede concedierea să fie exclus, motivând o „eroare de redactare”. Astfel, pentru încălcarea acestui Cod deontologic lucrătorul medical nu poate fi concediat, însă acest lucru nu înseamnă că nu poate fi atras la răspundere contravențională și penală, în funcție de încălcările pe care le-a admis.

Gheorghe Brega, cel care a cerut acum două săptămâni ca documentul să fie îmbunătățit, s-a declarat mulțumit de actuala redacție, iar Ruxanda Glavan a fost lăudată de premier pentru rezultatul final. 

 

 Articole relaționate:

Rodica Gramma: „Îndemn juriștii Ministerului Sănătății să ridice manualele și să se informeze. Nu avem nevoie de un Cod de Etică care să sperie doctorii” 

Doctorii, obligați să nu mai fie aroganți și apatici cu pacienții