Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de reformă a spitalelor din Republica Moldova, ținut cu precauție departe de ochii presei și experților, cu discuții minime la acest capitol. Miza e mare – cine va gestiona spitalele în Republica Moldova. Și, conform unui document analizat care aparține Ministerului Sănătății, autoritatea vrea să treacă în gestiunea sa toate instituțiile medicale de nivel spitalicesc din țară. Interesant este că reforma pregătită de minister ar trebui, cel puțin oficial, să treacă testul Centrului de Implementare a Reformelor. Și acolo însă există mai multe întrebări decât răspunsuri.

Încă la începutul acestei săptămâni Iurie Ciocan, șeful ales de premier al Centrului de Implementare a Reformelor, explica presei cum va funcționa instituția.

„Nu vom avea un staff fix, bătut în cuie, cu X persoane. La fiecare sarcină se vor crea echipe specializate de oameni bine pregătiți, pentru a putea face față anume acestei sarcini. Dacă vorbim de reforma sistemului spitalicesc, ori dacă vorbim de reforma de asistență socială sau dacă vorbim de reforma sistemului de oferire a gradului de dizabilitate, pentru fiecare dintre aceste reforme vor fi create grupuri de experți specializați în domeniul respectiv (…) Rolul meu, ca și director al acestui Centru, este de a organiza aceste echipe, de a selecta specialiștii cheie și de a le da motivația necesară”, spunea Iurie Ciocan în cadrul unui interviu pentru BizLaw.

Până acum însă nu se cunoaște numele celor care vor face parte din staff-ul Centrului. Cert este că printre aceștia se va regăsi cel puțin un reprezentant din sistemul sănătății.

„Echipa va fi formată când va fi luată decizia politică la acest subiect. Noi acum lucrăm la nivel de consultanță, de expertiză, însă totuși așteptăm o decizie politică. Când va fi luată, atunci vor fi atrași și implementatori sectoriali. Sunt persoane cu care colaborăm, însă este prematur să vă dau nume”, a declarat Iurie Ciocan pentru Sănătate INFO. Nume au refuzat să ne comunice și responsabilii de la Cancelaria de Stat, deși responsabilul de comunicare al instituției a confirmat că Centrul va avea un reprezentant din domeniul medical.

Cine va decide soarta reformei spitalelor și cum trebuie ea corect implementată nu este clar. Atât Ministerul Sănătății cât și centrul nou creat au rolul de elaborare și implementare a politicilor. Mai mult, directorul centrului are „privilegiul”, stabilit prin statut, de a îndeplini „sarcini în domeniul implementării reformelor, la indicația prim-ministrului”.

Care este rolul adevărat al acestei instituții nu este foarte clar. Modul de alegere al directorului, dar și a restului angajaților, fără concurs public, trezesc îngrijorări.

„Pare a fi un centru de coordonare și împachetare a prim-ministrului pentru a apărea pregătit și informat în fața donatorilor. O astfel de creatură are competențe care subminează autoritatea și competențele ministerelor în materie e politici”, este de părere Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor.

„Acești angajați nu au statut de funcționar public. Deci, salariile nu vor fi reglementate de Legea privind sistemul de salarizare a funcționarilor publici, ci prin contracte directe semnate de directorul acestei creaturi”, mai adaugă Negruța.

Amintim că Hotărârea de Guvern privind crearea Centrului de Implementare a Reformelor a fost aprobată în ședința din 18 ianuarie. Anterior și Report.MD a scris despre faptul că Iurie Ciocan a obținut funcția prin numirea directă a premierului, fără să treacă un concurs public. De asemenea, nici salariul său nu va fi făcut public.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății vrea să controleze toate spitalele din țară. Cum ar urma să arate reforma acestora 

Zece enigme ale medicinii din Moldova la un an de la învestirea Guvernului 

Guvernul mai creează o structură care să se ocupe de reforme