Redactor: Tatiana Povar
Specialiștii în etică din SUA consideră că medicii ar trebui să refuze efectuarea testelor care confirmă sau nu virginitatea, deoarece din punct de vedere medical nu are vreo însemnătate, iar procedura însăși poate dăuna psihologic, scrie MedicalDaily.
Examinarea regiunii inghinale se efectuează încă în multe regiuni ale globului cu scopul de a determina maturitatea sexuală înainte de căsătorie. Însă medicii nu ar trebui să efectueze asemenea proceduri, după părearea unui grup de experți în etică profesională. Pe lângă încălcarea normelor de etică, medicii ar ignora starea de bine a pacientelor și autonomia femeilor.
,,Testarea virginității nu protejează și nu promovează sănătatea pacienților. Este complet incompatibilă cu aceste două principii de etică profesională în obstetrică și ginecologie,” afirmă Laurence McCullough, cercetător științific în etică și politici de sănătate la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.
Examinarea poate fi dureroasă sau poate face ca femeia să se simtă umilită sau degradată, a mai adăgat McCullough: ,,Nu există un beneficiu clinic net și o metodă de prevenire a riscului daunei biopsihosociale.”
Testul de verificare a virginității mai este numit testul ,,cu două-degete”. Acesta constă în examinarea internă a vaginului pentru a simți himenul, o membrană fină care în unele culturi este considerată intactă până la contactul sexual.
Sunt femei care se nasc fără himen, iar membrana se poate rupe de la anumite activități sportive sau utilizarea tampoanelor.
Multe organizații care apără drepturile omului au declarat testarea virginității ca fiind inumană și lipsită de etică. Organizația Mondială a Sănătății declară: ,,virginitatea nu are nimic în comun cu testarea ,,cu două degete”, nu are nicio valoare științifică.”
Totuși, practica arată că testarea virginității se mai efectuează în multe țări, cum ar fi India, Turcia, Afganistan, Egipt, Libia, Iordan, Indonezia și Africa de Sud. Aceasta se efectuează din considerente religioase și culturale, pentru a se asigura de virginitatea femeilor înainte de căsătorie.
Virginitatea era testată și în situații militare, înainte de înrolarea femeilor în armată. În alte cazuri se efectua atunci când fetele fugeau de acasă sau erau acuzate de comportament amoral.
În Africa de Sud, testarea a fost scoasă din uz o perioadă, apoi a reînceput aplicarea în practică datorită creșterii epidemice a infecției HIV/SIDA, afirmă Louise Vincent, cercetător în sănătatea reproductivă a femeilor o la Universitatea din Africa de Sud.
În contextul infecției HIV/SIDA, multe dintre femeile tinere din țară au declarat că prima lor experiență sexuală s-a întâmplat fără acordul lor. Astfel, testarea virginității ar putea împiedica relațiile sexuale nedorite, crede Vincent.
,,Este foarte ușor pentru vesticii luminați la minte să țină predici despre dreptate și autonomia persoanei, dar aceste valori etice nu au valoare în contextul Africii de Sud. Aici o femeie tânără se poate apăra în fața unui bărbat care insistă să întrețină relații sexuale prin intermediului motivului ca îi va fi testată virginitatea,” afirmă Vincent.
Chiar și în asemenea circumstanțe, efectuarea testării virginității de către medici este lipsită de etică profesională, este de părere McCullough. ,,Nu există situații în care femeia ar avea nevoie de un asemenea test”, a concluzionat savantul.
█ Articole relaționate: