Gheorghe Brega, prim vice-premier pe probleme sociale

Aceasta e o variantă, așa ca să avem de la ce începe. Discutăm acum și cu Banca Mondială. Nu e nimic bătut în cuie. Acolo se vor schimba multe. Cum a ajuns el la voi? Cine vi l-a dat? Iaca așa apar variante din astea negre… Acesta-i un cernovic. Ministerul Sănătății a elaborat documentul și ni l-a dat pentru analiză.

Înainte de aceasta a fost făcut vreun studiu de fezabilitate? Ce a stat la baza acestei idei propuse de minister?

A fost un studiu de fezabilitate mai vechi. Săptămâna viitoare mă întâlnesc cu cei de la Banca Mondială, poate mai facem un studiu de fezabilitate. Poate ne-or da un grant ceva. Mai avem de organizat și discuții publice cu membrii colectivelor, medici, președinți de raioane. Mai este mult de lucru. Ministerul Sănătății a venit și ne-a spus că asta ar fi ideea. Ce va fi în realitate, încă urmează să vedem.

Dle Brega, dar potrivit planului, proiectul reformei ar trebui să fie prezentat în primul trimestru deja…

Ei, mai uitați de planul acela. Nu putem face mai întâi acoperișul, apoi cu pereții și după aceasta cu fundamentul. Noi vom merge treptat, începând cu fundamentul. E un plan de acțiuni care nu a fost aprobat. E doar pentru discuții.

Cine participă la discuții?

Au fost și miniștri, și reprezentanți ai Băncii Mondiale și elvețienii (n.r. – Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare).

Dar dintre experții moldoveni?

Dintre ai noștri nu prea au fost. Au fost reprezentanții sectorului privat, care nu sunt de acord cu multe lucruri. Eu personal am o grămadă de obiecții. Iată de unde aveți voi documentul? L-ați luat de la unul care vrea să facă „ajiotaj” (n.r. – agiotaj). Când va fi gata în proporție de vreo 80% atunci îl vom prezenta.

Dar despre această reformă se vorbește intens de cel puțin vreo șase ani. Suntem deja în 2017…

Despre ea se vorbește încă din 2008, dar nimic nu s-a făcut până acum. Numai bani au fost cheltuiți aiurea.

Și acum nu există riscul să se întâmple la fel?

Acum trebuie să facem un alt studiu de fezabilitate. Trebuie să revedem prețurile. În 2010 au fost niște cheltuieli, acum ele sunt mai mari. De exemplu, eu nu am înțeles din acest plan ce va fi cu spitalele raionale, de ce trebuie atâtea spitale centrale?

Când vă mai întâlniți să discutați despre reformă?

Chiar și aseară am discutat cu premierul, dar asta nu înseamnă că tot trebuie să scoatem în presă. Discuțiile noastre sunt discuțiile noastre. Oamenilor trebuie să le dai informația doar atunci când deja ești sigur  că asta e varianta care vrei s-o propui. Tu ai îmbrăca o rochie abia croită? Noi abia am cumpărat materialul. Vom face studiu de fezabilitate și după asta discutăm.