Autor: Irina Papuc

În premieră, în Republica Moldova a fost efectuată o intervenție chirurgicală pe creier fără anestezie generală. Pacientul, care avea o tumoare, a fost conștient pe tot parcursul operației. El se simte bine acum, iar medicii spun că are toate șansele să se recupereze în totalitate. Chirurgii care l-au operat spun că s-au pregătit ani de zile pentru o astfel de performanță.

Intervenția chirurgicală a durat aproape patru ore. În tot acest timp, Denis Onuță, pacientul care avea o tumoare dezvoltată pe creier, a vorbit cu medicii, a mișcat din mâini și a povestit ce vede și ce simte. Chirurgii afirmă cu mândrie că o astfel de operație a fost efectuată în premieră în țara noastră.

„Cel mai bun aparat pentru determinarea funcției umane este însăși omul. Am vorbit cu pacientul permanent. El numea anumite obiecte. Am avut controlul deplin asupra situației, iar din sala de operații ne-am despărțit cu zâmbete. Nu eram încordați. Deși pare imposibil, noi am făcut acest lucru”, spune chirurgul Grigore Zapuhlîh, conducătorul echipei de chirurgi de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

„Tumoarea este localizată în zonele elocvente, se are în vedere centrul de vorbire și de înțelegere a vorbirii și centrele motrice. Pe parcursul operației este necesar de a verifica păstrarea acestor funcții. Dacă pacientul este în stare de anestezie generală aceste funcții nu pot fi controlate deplin. Numai după operație echipa chirurgicală poate afla dacă acesta vorbește, mișcă din mâini și din picioare, explică chirurgul. El spune că s-a pregătit o viață pentru o astfel de intervenție și că metoda a fost concepută de către francezi, a adăugat neurochirurgul.

Denis Onuță are șansa de a se însănătoși complet, dacă în urma analizelor se va demonstra că celule canceroase erau benigne. În caz contrar va face tratament prin radioterapie. Acum, tânărul este fericit că operația a decurs bine și are un singur plan pentru viitor - să se vindece. „Mă simt super, extraordinar. Nu am dureri. Am simțit în timpul operației cu umblau prin crierul meu. Asta-i tot”, povestește tânărul, care este angajat al unei bănci comerciale din Orhei.

Mama lui Denis povestește că acesta se simțea mai tot timpul obosit și nu suporta să se afle printre mulțime. „Tot timpul părea obosit, nu suporta aglomerația. La 15 iunie a avut primul simptom grav. S-a oprit din vorbit la o literă și ridica brațul drept.  Ne-am dus la consultații. Prima dată am trecut o rezonanță magnetică. S-a depistat o pată și ni s-a spus să repetăm cu contrast. La 18 iunie a avut loc al doilea simptom grav. Am mers deodată la medic. Domnul doctor ne-a spus de ce trebuie ca Denis să fie conștient în timpul operației. Ne-a fost frică, dar am acceptat”, povestește în lacrimi Svetlana Onuță. Urmăriți reportajul video pe SănătateTV.

Potrivit medicilor, în Republica Moldova anual se înregistrează aproximativ 100 de persoane care au nevoie de operație pentru înlăturarea tumorilor de pe creier.

 

Articole relaționate:

Celulele cancerigene se înmulțesc datorită unei proteine, necunoscută până acum. Oamenii de știință au aflat cum o pot distruge

Statisticile confirmă: aproape jumătate din cazurile de cancer din Moldova sunt depistate abia când boala se află în faze terminale