Autor : Irina Papuc
Săptămâna trecută scriam despre faptul că există divergențe între modul în care Ministerul Sănătății și Guvernul văd dezvoltarea sectorului Sănătății în Moldova, or ideile de reforme anunțate sunt total contradictorii și nici Guvernul, nici Ministerul Sănătății n-au comunicat public ce urmează să se întâmple. Ieri, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a anunțat că va organiza o conferință în care va „prezenta cele mai importante prevederi ale reformei Sănătății: regionalizarea spitalelor, medicamentele compensate și asistența medicală primară”. Astăzi însă mesajul ministrului s-a transformat în unul ușor electoral – oamenilor li s-a reamintit că s-au mărit alocațiile pentru medicamentele compensate, că minorii bolnavi de diabet au, în sfârșit, teste pentru glicemie și că bolnavii de hepatită au sfârșit acces la tratament. Ce se întâmplă însă cu reforma spitalelor și cum vor lucra medicii de familie nu este clar. Ministra a anunțat că acesta este subiectul unui alt eveniment public.
„De când am preluat mandatul, eu și colegii mei, ne-am preocupat pentru a veghea starea de sănătate a populației, dar și a crește calitatea serviciilor medicale”, a declarat Ruxanda Glavan, în cadrul conferinței de azi. Ministra a anunțat că autoritatea ține pulsul evenimentelor din sănătate și a înțeles până acum care sunt principalele domenii de intervenție – reformarea serviciului supravegherii sănătății publice, reforma spitalelor și reforma medicinei primare. Totuși, ministra a deplasat subiectul către comunicare, care ar fi devenit în ultimul timp o altă prioritate.
„Cunoaștem că puterea obișnuinței este una extrem de mare și este în firea umană. Mai înțelegem că ea nu poate fi combătută decât cu o comunicare extrem de eficientă din partea autorităților. De aceea am stabilit încă o prioritate – cea de a comunica eficient despre toate măsurile din sistemul de sănătate, în vederea promovării modului sănătos de viață. Canalele media sunt principale căi de comunicare ale instituțiile publice cu cetățenii și sunt în slujba oamenilor, așa cum ne aflăm și noi”, a spus Glavan, anunțând de fapt lansarea unei ample campanii de informare, ce ar urma să dureze timp de o lună.
Pentru această campanie Ministerul Sănătății a mai pregătit trei spoturi video. Unul dintre acestea vizează problema adresării moldovenilor direct la Salvare sau la specialiștii din Capitală. Ministra a încercat să le explice moldovenilor când nu trebuie să cheme Salvarea.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să apeleze ambulanța când există cazuri de convulsii, dureri toracice acute, dificultăți acute de respirație, dureri abdominale acute. Restul cazurilor, pot și trebuie să fie rezolvate prin adresarea la medicul de familie”.Al doilea spot a vizat accesul la medicamente compensate, iar la acest subiect autoritățile s-au lăudat. „Accesul la medicamente compensate este una din prioritățile politice ale Guvernului din care facem parte. În anul 2016 ne-a reușit ceea ce nu s-a reușit niciodată până acum de când există asigurările obligatorii de sănătate. Bugetul pentru medicamente compensate a fost majorat cu 50 la sută”. Ministrul chiar și-a alocat timp să explice pacienților cum pot intra în posesia medicamentelor compensate și a amintit că bolnavii de hepatica C se vor trata cu medicamente noi, fără interferon.
Al treilea spot a vizat calitatea serviciilor medicale în spitale. Astfel, din spot aflăm că vom avea nouă spitale regionale, care vor acorda un număr limitat de servicii.
„Cunoaștem bine calitatea slabă a serviciilor acordate în unele spitale raionale, calitate determinată de lipsa echipamentelor necesare, sau a personalului care nu posedă dexteritățile necesare sau care, pur și simplu, nu există. În prezent cea mai mare parte a problemelor grave pot fi rezolvate doar în Chișinău. Pe viitor, de dorim ca moldovenii să beneficieze de un spital modern mai aproape de casă, cu personal înalt calificat. Acestea sunt, de fapt, viitoarele spitale regionale, care acorda următoarele servicii – medicină internă, chirurgie generală, ginecologie, otorinolaringologie, pediatrie, ortopedie și traumatologie și oftalmologie. Conceptul detaliat de reformă va constitui subiectul unui alt eveniment public”, a conchis Glavan.
Campania începută astăzi urmează să dureze o lună, iar Ministerul va fi consiliat de un ONG care a beneficiat de numeroase contracte din bani publici pentru a promova modul sănătos de viață. Aceeași organizație non-guvernamentală s-a ocupat de cele trei spoturi. Ministerul Sănătății însă nu a comunicat banii pe care i-a plătit pentru elaborarea acestora.
Ce știm până acum despre reformele Guvernului
Amintim că despre reforma spitalelor se discută de câteva luni în secret. Nici Ministerul Sănătății, nici Guvernul nu explică în ce va consta reforma, care sunt argumentele demarării unor politici în detrimentul altora. Anterior, vicepremierul Gheorghe Brega se arăta deranjat de faptul că am obținut un proiect de document în care erau trecute mai multe ipoteze, inclusiv cea de a acorda Ministerului Sănătății dreptul de a deveni unic fondator pentru toate spitalele. Mai mult, se pare că Ministerul Sănătății vrea de la donatori bani suplimentari pentru un alt studiu de fezabilitate.
Reforma medicinei primare rămâne în continuare o enigmă, după ce premierul Pavel Filip a anunțat că vrea o idee clară de reformare a asistenței medicale primare, iar documentul să fie gata într-o lună. Între timp, Ministerul Sănătății își planifica un termen mai lejer – o strategie care să fie scrisă, nu și aprobată, până la sfârșitul acestui an. Conform unor surse din cadrul ministerului, autoritatea își propunea centralizarea financiară a medicinii primare, cu trecerea secțiilor consultative din cadrul spitalelor în componența CMF. Până acum subiectul nu a fost comentat sub nicio formă nici de premier, nici de responsabilii de la Ministerul Sănătății.
█ Articole relaționate:
Medicina de familie din Moldova, finanțată cât să nu „moară”
„Dacă revenim la finanțare centralizată, stopăm dezvoltarea medicinei primare rurale”