Autor: Irina Papuc

Moldovenii preferă medicamentele cele mai ieftine. Potrivit unor date ale Agenției Medicamentului moldovenii au cumpărat anul trecut pastile pentru dureri de cap, nevralgii, tincturi și laxative.

Lista medicamentelor preferate de către moldoveni nu s-a schimbat esențial față de ceilalți ani. Astfel, cel mai cumpărat medicament anul trecut, la fel ca în 2011, a fost Citramonul. Preparatuleste indicat în caz de cefalee, răceli. Oamenii îl folosesc, însă, și ca remediu antimahmureală. Ce ştim mai puţin este că medicamentul, la prima vedere inofensiv, are efecte adverse. Citramonul este contraindicat bolnavilor cu insuficienţă renală sau ulcer gastric. În caz de supradoză, poate provoca ameţeli, cefalee sau, mai grav, gândire incoerentă. Gravidele, ar trebui, la fel, să-l folosească cu mare grijă.

Cărbunele activat a fost, de asemenea, la mare căutare. Preparatul este folosit pentru extragerea toxinelor din tractul gastro-intestinal și este folosit în caz de diaree, otrăviri și chiar în dializă. Cărbunele are mai puține efecte adverse și este vândut la un preț accesibil.

Printre cele mai căutate medicamente de către moldoveni în 2012 au fost aspirina, uleiul de cătină, clorura de sodiu perfuzabilă, Ingalip-ul, extarctul de odolean. Dacă anul trecut în topul celor mai procurate medicamente au intrat picăturile pentru nas și remediile căilor respiratorii, în acest an s-au cumpărat mai multe laxative. Senadexinul și Bisacodilul au intrat astfel în top zece. Acestea însă trebuie administrate cu atenție. Viitoarele mămici și copiii ar trebui să le folosească doar în cazuri excepționale.

Potrivit directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, anul trecut în Republica Moldova au fost importate medicamente în valoare de 1,9 miliarde de lei. Raportat la numărul de locuitori reiese că fiecare moldovean cheltuie anual pentru pastile până la 50 de dolari.

Articole relaționate:

Interviu cu directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman: „N-am venit la Agenție să fac revoluție, ci evoluție” 

Curtea de Conturi: Importatorii de medicamente indică la vamă prețuri cu 300 procente mai mari decât cele fixate de producători. O mare parte din pastile vin din zone off-shore 

Bolnavii de mucoviscidoză, într-o situație disperată. Stocul de medicamente care îi menține în viață s-a epuizat, iar altele nu se știe când vor fi procurate. Autoritățile păstrează tăcerea