Autor: Elena Cioina
Majorarea tarifelor medicale încă este un subiect ce generează îngrijorări și nedumeriri, chiar dacă Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină insistă că cei asigurați nu ar trebui să-și facă probleme. Subiectul a fost discutat și la Parlament, în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, iar membrii ei au aceleași îngrijorări. Vorbim despre ele cu președinta Comisiei, Oxana Domenti.
Doamna Domenti, Parlamentul a respins vineri cererea mai multor deputați de a o audia pe ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, în legătură cu majorarea tarifelor la serviciile medicale. E nevoie de audierea doar a Ruxandei Glavan sau mai multor responsabili din Guvern?
Noi am participat la o ședință tehnică în cadrul Comisiei, înainte de plenul Parlamentului. Am încercat să auzim argumentele Guvernului, Ministerului Sănătății cu privirea la majorarea tarifelor și chiar nu am fost convinși, deoarece pe unele poziții nu exista nicio argumentare. Noi am analizat metodologia de calculaprobată de către Guvern. Apropo, ministrul Sănătății este ultimul care semnează această metodologie. Mai întâi își pune semnătura Ministerul Economiei, apoi Ministerul Finanțelor și abia după aceasta Ministerul Sănătății. În ședința Comisiei, cei de la Ministerul Sănătății ne spuneau că s-a lucrat în baza metodologiei și că au fost incluși toți parametrii. Noi avem mari rezerve față de metodologia propriu-zisă.
Eu, de exemplu, consider că amortizarea nu trebuie inclusă în costul acestor tarife, pentru că Republica Moldova a beneficiat de granturi, credite pentru a achiziționa utilaje medicale. Cum au fost distribuite, este un alt subiect. Includerea costului acestor utilaje în serviciile medicale, anume acest lucru presupune amortizarea, nu este corect. Ar fi existat o logică, poate, dacă instituțiile noastre medicale ar crea fonduri de amortizare, dar pe urmă ce faci cu acest fond? Există Centrul de Achiziții Centralizate în Sănătate, înseamnă că banii trebuie să vină pe un cont special la acest Centru, undeva ei trebuie să se acumuleze, dar la noi această procedură nu funcționează. Și acum iese că noi am beneficiat de granturi și credite și le punem pe umerii consumatorilor. Unul dintre argumentele de bază pe care ni le aducea Ministerul Sănătății e că au crescut costurile utilajelor și ele trebuie amortizate, iar această amortizare trebuie să se regăsească în tarife.
Un alt argument a fost creșterile salariale ale cadrelor medicale, ele nu au crescut însă în mărimea în care au crescut tarifele, serviciile comunale nu au crescut în mărimea în care au crescut tarifele. Deci, unele tarife sunt absolut nejustificate și nimeni nu ne-a convins că trebuie să crească în așa măsură. Eu sunt de-acord că trebuie ajustate, există logică economică în acest lucru, dar sunt multe tarife care au crescut în ritmuri mai mari, decât parametrii incluși în metodologia în cauză. Toate aceste lucruri trebuie clarificate. Tarifele trebuie ajustate la puterea de cumpărare și plată a populației, corelată inclusiv la dinamica veniturilor cetățenilor, fapt ce a fost omis la calcularea noilor tarife.
Oricum, aceste tarife sunt puse în aplicare
Noi am cerut Ministerului Sănătății să ne mai prezinte odată toate argumentele privind creșterea tarifelor, pentru că la ședința trecută ei chiar au venit nepregătiți. Urmează să mai avem o ședință tehnică. Eu știu că și Ministerul Sănătății a depistat anumite erori, pe anumite poziții. Nu știu dacă ei recunosc sau nu aceste erori în mod public, dar până la urmă și ei au lăsat stabilirea acestor tarife la discreția instituțiilor medicale, care au venit cu propuneri. Cred că trebuie revizuită atât metodologia, cât și tarifele.
Înainte de a fi aprobat, proiectul a fost plasat pentru discuții publice. Nu ați avut întrevederi, ședințe în care să discutați, inclusiv în Comisie, toate aceste nuanțe?
Acesta nu a fost un document care să ajungă în Parlament. El a fost aprobat la nivel de Guvern. Cel mai important este, și am văzut că ați scris despre acest lucru, că CNAM va ajusta contractele la noile tarife. Nu este chiar așa, deoarece Compania își va ajusta finanțarea doar la serviciile care sunt finanțate per serviciu și astea sunt câteva servicii de diagnostic. Toate cazurile de tratament, finanțate în baza sistemului DRG, nu vor fi ajustate. Și aici este o problemă, pentru că cea mai mare finanțare vine totuși din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și acolo tarifele rămân practic neajustate. Acolo nu sunt luate în considerare nici creșterile salariale, nici amortizările, nici ritmul creșterii tarifelor la serviciile comunale.
Există riscul ca CNAM să nu aibă bani pentru a acoperi toate aceste costuri noi?
Mărirea nu afectează compania. Acest lucru înseamnă că CNAM va contracta atâtea servicii câte poate din banii planificați, iar restul serviciilor, care sunt cu plată, vor fi plătite suplimentar de populație. Adică tarifele pentru cei care urmează să plătească pentru aceste servicii au fost mărite, iar pentru serviciile contractate de CNAM nu au fost ajustate. Ei abia acum lucrează la acest aspect, dar aici ar trebui să se vadă cea mai mare finanțare a sistemului de sănătate. De ce nu au fost ajustate tarifele CNAM-ului? Pentru că din buget au fost alocați cam tot atâția bani, câți au fost alocați și anul trecut.
Pe de altă parte, pacienții, chiar și cu poliță, nu întotdeauna respectă procedura regulamentară de a ajunge la un specialist. Adesea se întâmplă că omul vrea să meargă la alt doctor decât cel ce i-a fost repartizat, deoarece îl consideră incompetent sau are alte motive. Deci, noi oricum vom suporta aceste costuri.
Sigur le vom suporta. În primul rând, nu toate serviciile sunt incluse în polița de asigurare medicală și trebuie să spunem că noi suntem încă departe de țările care acoperă întreg volumul de servicii medicale prin poliță. Și într-adevăr, atunci când nu ești satisfăcut de calitatea serviciului medical, cauți să mergi la alt specialist unde desigur vei plăti. Și încă un aspect – există cozi enorme pentru anumite servicii de diagnostic, dar chiar și pentru anumite consultații medicale. Ca să evite aceste rânduri, oamenii vor plăti, iar cei care nu au posibilitate vor trebui să aștepte.
Pe de altă parte, ce garanții avem că în urma majorărilor noi vom avea servicii medicale mai calitative? Pentru că atunci când decizi asemenea creșteri, ești obligat să-i garantezi pacientului că el va avea servicii medicale mai calitative, or, Ministerul Sănătății și CNAM nu pomenește nicăieri despre acest lucru?
Eu cred că nu pot exista asemenea creșteri exagerate a tarifelor, din simplu motiv că populația nu și le poate permite. Veniturile oamenilor nu au crescut în mărimea în care au crescut aceste tarife. Calitatea serviciilor este un subiect ce trebuie discutat în paralel. În primul rând CNAM are rolul, conform statutului său, să urmărească calitatea serviciilor pe care le procură. Există o dinamică pozitivă, dar ea nu a atins nivelul dorit.
Noi nu știm câte petiții sunt înregistrate la CNAM și la Ministerul Sănătății, deoarece ei nu le fac publice. Le poate vedea doar cel care a depus o solicitare în acest sens. Și atunci, de cele mai multe ori, se întâmplă să nu obții răspuns. Dar uitați-vă un caz de rezonanță care arată calitatea unui serviciu medical este cel al mamei de la Rezina care a fost trimisă la Chișinău cu transportul public, având copilul mort în burtă. Este un indicator al calității serviciilor medicale.
Evident.
Doamna Domenti, săptămâna trecută socialiștii au declarat că vor demisia ministrului Sănătății, printr-o moțiune simplă în Parlament. Credeți că trebuie susținută o asemenea inițiativă sau nu?
Noi vom lua o decizie în fracțiune. Obiecțiile însă nu pot fi înaintate doar către ministrul Sănătății. Este o decizie colectivă a Guvernului, iar metodologia a fost elaborată în primul rând de către Ministerul Economiei și susținută de Ministerul Finanțelor. Dacă e să se împartă responsabilitățile, atunci ar trebui vizate toate instituțiile implicate. Eu cred însă că moțiune de cenzură nu rezolvă problema tarifelor. Ea nu va fi susținută, pentru că există majoritatea politică care nu o va susține. Va fi doar un show. Lucrurile pot fi schimbate cu creionul în mână, cu argumente, etc.
Noi vorbim de o metodologie elaborată și aprobată de Guvern. La ea au lucrat mulți specialiști. Chiar nu a văzut nimeni că este una defectuoasă?
Acest lucru arată calitatea actului de guvernare. Dacă fiecare minister, cu specialiștii săi, ar urmări toate aceste aspecte, poate că am fi avut altceva. Poate că ei o consideră corectă și eu sunt subiectivă, dar eu am multe rezerve față de ea.
Înseamnă că nici Ministerul Sănătății nu are specialiști bine pregătiți, dacă admite lacune într-o metodologie de calcul a tarifelor medicale?
Numai dacă ministerul recunoaște eroarea. Dacă nu o recunoaște și consideră metodologia perfectă, atunci eu cred că există o problemă. Dacă noi vom încerca să recuperăm prin tarife majorate toate creditele care s-au luat pentru tehnică care stă prin subsolurile instituțiilor medicale, atunci populația nu va rezista pur și simplu acestei presiunii financiare.
Adică nu este nicio diferență între furtul miliardului și tarifele noi la serviciile medicale, pentru că și acolo și aici se pun tot pe umerii cetățenilor? Tot noi trebuie să plătim pentru gafele sau șmecheriile cuiva?
Pentru șmecherii, da. Noi am atenționat că aceste parteneriate public-private în sănătate ne vor costa foarte scump. Aceste parteneriate au costuri, care au fost aprobate prin hotărâri de Guvern și aceste costuri se regăsesc în tarifele noi, pentru că cineva și-a asumat obligația să achite costuri sporite pentru aceste PPP. Mă refer și la BB-Dializă și servicii de diagnostic. Costurile acestor parteneriate sunt prevăzute în contractele cu aceste firme. Scopul meu nu este să apăr Ministerul Sănătății. Unele probleme chiar le-au rămas drept moștenire. Am văzut că și CNAM cel mai mult striga că tarifele trebuie să crească, deoarece majoritatea banilor vor veni de la populație, iar Compania va veni cu resurse limitate. Deci, fiecare are interesul său.
Ar trebui ministerul sau în general Guvernul să înghețe aceste tarife?
Cred că trebuie înghețate tarifele exagerate și sistată încasarea banilor. Fracțiunea noastră va cere înghețarea lor.
Doamna Domenti, vă mulțumim pentru interviu.