Endometrioza este o boală enigmatică, o maladie pe muchie de cuțit între cancer și patologii neoncologice. Această boală a luat anumite trăsături ale cancerului, cum ar fi dezvoltarea ei în timp, se supune foarte greu tratamentului și este imposibil un tratament total. Totodată ea nu duce, ca în cazul cancerului, la deces.  De asemenea, nu are aceleași acțiuni pe care le are cancerul asupra organismului.

Este o patologie care până nu demult se considera foarte rară. Odată cu introducerea intervențiilor laparoscopice în ginecologie se considera că rata de succes a acestei patologii era de 2%-3%, însă după aplicarea acestei metode de intervenție non-invazivă, a crescut până la 30%. Astfel, odată cu îmbunătățirea metodei de diagnostic, tot mai multe femei au aflat de ce boală suferă. Până a fi introdusă endoscopia, femeile erau supuse examenului laparotomic, necesar pentru stabilirea altei patologii, iar atunci din întâmplare era depistată și endometrioza. Endoscopia a început să fie pe larg utilizată ca metodă de diagnostic în cazul endometriozei, dar și a altor patologii.

Nici în prezent nu există o explicație clară de ce apare această boală. Ultimele descoperiri arată că această maladie este o consecință a refluxului tubar, adică în timpul ciclului menstrual endometriul din cavitatea uterină este deshuamat și împreună cu sângele evacuat prin vagin afară. În cazul a o treime dintre femeile de pe glob, uterul aruncă sângele menstrual prin trompe în abdomen nu doar în vagin, dar și prin reflux în abdomen. Acest sânge, care conține celule endometriale, se implantează pe țesuturile micului bazin, peritoneu, ovare și încep să se multiplice, ducând la apariția endometriului în afara cavității uterine. Teoria aceasta are și multe argumente contra, dar în acest moment ea predomină în explicațiile de apariție a endometriozei.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.