Redactor: Tatiana Povar

Statul Borno din Nigeria, Africa, a înregistrat primul caz de febra Lassa din ultima jumătate de secol, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Ultimul caz al acestei maladii mortale a fost înregistrat în anul 1969. OMS oferă acum suport țării, afectată după ani buni de război, să ia măsurile necesare pentru a nu permite răspândirea focarului.

Dr. Haruna Mshelia, consilier în sănătate, a declarat că pacienta este o femeie tânără, din satul Zabramarri, ea fiind prima victimă după 48 de ani de absență a febrei Lassa în Statul Borno. Pentru lichidarea focarului, OMS a delegat o echipă umanitară de urgență la fața locului. Acțiunile luate includ: antrenarea rapidă a personalului medical în managementul clinic al pacientului, monitorizarea persoanelor care au contactat cu victima, mobilizarea specialiștilor din domeniul sănătății, informarea și sensibilizarea populației.

Au fost identificate 54 de persoane care au contactat cu femeia care a murit de Febra Lassa. Acestea vor fi monitorizate timp de 21 de zile, conform protocoalelor OMS. Adițional, au fost asigurate spitalele din regiune cu echipament de protecție, inclusiv mănuși, cizme, ochelari de protecție, suplimente de decontaminare, termometre, medicamente și consumabile pentru laboratoare.

█ Antibioticele, cauza răspândirii unei bacterii periculoase în spitale 

Febra Lassa este o boală virală hemoragică acută, cu perioada de incubare care durează între 2 și 21 de zile, specifică pentru Africa de Vest, inclusiv în Nigeria. Virusul Lassa este transmis oamenilor prin alimente sau obiecte contaminate cu urina și fecalele unei specii de rozătoare (Mastomys natalensis). Transmiterea de la persoana bolnavă poate avea loc prin contactul cu fluidele corporale, în special în spitalele unde se încalcă cerințele sanitaro-epidemiologice.  

Este posibila o vindecare spontană în vreo două săptămâni, dar care lasă bolnavul într-o stare de mare oboseală și slăbiciune. Mortalitatea este însemnată în absența tratamentului. Subiecții infectați sunt tratați prin injectarea de medicamente antivirale și, în lipsa acestora, prin seroterapie.

 

 Articole relaționate:

Gripa face victime în țările vecine

Este bine sau nu să ne vaccinăm împotriva gripei ? Cât de eficient este vaccinul adus în Moldova