Autor: Elena Cioina
A mers la medicul de familie, pentru că avea stare de febrilitate de câteva zile și pe de-asupra mai și tușea. Ajunsă la el a hotărât să ceară și un bilet de trimitere pentru analize de sânge. Era programată la Institutul Oncologic pentru o intervenție de înlăturare a unei alunițe pe față și voia să se asigure că nu e periculoasă. Surpriză însă, medicul de familie i-a spus să vină luni, pentru că instituția medicală nu dispunea în acel moment de reagenți pentru colectarea sângelui. A venit luni, iar medicul a strâns din nou din urmeri: „Reagenții încă nu au ajuns”. Se întâmpla la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Medicilor de Familie nr.6 din sectorul Râșcani al Capitalei, unde stă la evidență Lilia Zaharia, o tânără mămică din Chișinău.
„Aveam febră de joi. Vineri m-am dus la medicul de familie că eram programată și cu fetița, care a avut angină. I-am spus medicului să mă asculte și pe mine că am febră și tușesc. Ea m-a ascultat și mi-a spus că nu am nimic, să iau Secrol. Vineri din nou febră 38. E o febră amăgitoare, pe care am avut-o și sâmbătă și duminică. I-am spus că vreau și un bilet de trimitere la analize de sânge, pentru că am la obraz o aluniță și m-am programat la Oncologie să mi-o taie. Am vrut să le fac ca să mă pregătesc de intervenție. Vineri îmi spune că nu sunt reactive, veniți luni. Luni mi-a spus că tot nu sunt”.
Indignată femeia a întrebat doctorul la ce bun mai are poliță medicală, dacă instituția nu poate să-i ofere serviciile pentru care plătește taxe în fiecare lună. Lilia a mai cerut un bilet de trimitere pentru radiografie la plămâni. Tusea nu se oprea și femeia suspecta că totuși nu e chiar o laringită simplă.
„Mi-a spus că eu nu fac parte din grupul de risc ca să fac radiografie. I-am zis că am poliță și mi-a zis că ordinul Ministerului Sănătății nu permite. M-am programat pentru miercuri la medicul de familie, să văd dacă vor fi reagenți. Deci, umblu de o săptămână să fac niște analize banale de sânge”, povestește Lilia, care și-a publicat nemulțumirea pe Facebook.
Într-un final, femeia a mers pentru radiografia plămânilor la Centrul Medicilor de Familie nr.1. Pentru examenul medical a plătit 102 lei. Analizele au arătat că are bronșită. Între timp, un responsabil de la minister i-a scris că poate merge la Centrul Medicilor de Familie, că problema e rezolvată și au apărut reagenții.
Am încercat să aflăm și noi de ce la Centrul Medicilor de Familie nr.6 din sectorul Râșcani de ce nu au reagenți pentru analizele de sânge. Managerul instituției, Nina Pântea, mai întâi a negat că instituției ceva îi lipsește: „Tot avem noi. Dacă chiar nu sunt, avem semnat contract cu Sf.Treime și direcționăm bolnavii încolo”. Apoi a recunoscut că totuși niște probleme au fost: „Nu am avut câteva zile reactivi pentru a efectua biochimia sângelui, stabilirea nivelului de bilirubină, etc. Pe pacienții i-am trimis la Centrul de Diagnostic, la MedExpert, la Sf.Treime. Licitația a fost și la achiziții deja a trecut. Așteptăm, în câteva zile trebuie să fie consumabilele. Bolnavii nu suferă”, ne-a asigurat Nina Pântea.
Directorul nu a putut să ne explice de ce instituția a rămas fără reactivi, deși primul trimestru încă nu s-a încheiat, iar instituțiile au avut dreptul să facă achiziții de sine stătător pentru primele trei luni ale anului. Managerul ne-a sugerat să adresăm toate întrebările vicedirectorului medical al Asociației Teritoriale a Medicilor de Familie din sectorul Râșcani, Elena Rotaru.
Responsabila nu vede nicio problemă în lipsa reactivelor. Ea spune că oricum a asigura continuitate și toate analizele se fac la Spitalul Municipal Sf.Treime cu care instituția primară a semnat contract pe 16 martie. „Dumneavoastră v-ați făcut concluzia din cazul unui singur pacient”, ne-a replicat Elena Rotaru.
Și ea a negat inițial că reagenții ar fi lipsit din CMF nr.6 și că medicii le-au sugerat pacienților să vină în altă zi pentru analize. Responsabila spune că cel mai probabil informația nu a ajuns și la urechile medicului de familie la care a mers Lilia Zaharia.
„Poate informația nu a ajuns la urechile medicului de familie, dar noi am semnat contractul ca să putem face toate investigațiile medicale pentru toți pacienții, indiferent că sunt planici sau cu urgențe”. Elena Rotaru mai spune că instituția deja a organizat licitația de procurare a reagenților și consumabilelor pentru întreg anul 2017 și că ele vor fi disponibile începând cu trimestrul doi.
Într-un final și ea a recunoscut că mai multe poziții de reagenți pentru efectuarea biochimiei sângelui lipseau, astfel fiind semnalată problema. Acum, că instituția a semnat contract pentru efectuarea analizelor cu Spitalul „Sf.Treime”, lucrurile s-ar fi rezolvat.
Reagenții lipsesc, a adăugat șeful Laboratorului, Emil Cătană, și din cauza fluxului mare de pacienți de la început de an. „Acum la început de an numărul de pacienți e aproape dublu. Și știți că există acel ordin că nu trebuie să facem stocuri mai mult de 60 de zile, iar investigațiile care nu se fac la noi, se încheie contract și se redresează automat. Adică, da. Poate n-au fost o zi, două careva consumabile pentru investigații, cum ar fi hemoglobina glicată. Pacientul este orientat către o altă instituție medicală publică sau privată cu care instituția noastră are semnat contract”.
Problema, spune Cătană, a apărut din cauza că nu mai înțeleg cine organizează licitațiile de procurare a lucrurilor necesare instituțiilor medicale - Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate sau instituția de sine stătător.
„Mai întâi trebuia să se facă achizițiile centralizat. Apoi, dumnealor ne-au întors tot pachetul de documente, cerând instituțiilor să petreacă de sine stătător licitațiile”, a precizat Emil Catană.
Așa sau altfel, toți responsabilii au oferit explicații confuze. Potrivit unui ordin al CAPCS din 7 martie, conducătorii tuturor instituțiile medicale publice din țară trebuie să prezinte lista reagenților, consumabilelor, accesoriilor, pieselor de schimb și dezinfectanților pentru a putea fi procurate centralizat. Totodată, instituțiile pot procura de sine stătător reagenți, consumabile sau dezinfectanți care nu se regăsesc în lista bunurilor care urmează să fie procurate centralizat, conform legislației în vigoare.
Eduard Țerna, șeful secției achiziții dispozitive medicale a declarat pentru Sănătate INFO că procedura de achiziții va începe săptămâna viitoare, urmând să fie procurat centralizat necesarul de reagenți, consumabile, dezinfectanți, accesorii și piese de schimb pentru toate instituțiile medicale publice din țară pentru următoarele nouă luni ale anului.
Între timp, instituțiile medicale din Capitală, fac procurări de sine stătător, spune șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, pentru a evita o criză de consumabile sau medicamente. Stocurile nu vor fi însă mari, deoarece instituțiile au dreptul să semneze contracte de valoare mică.
█ Articole relaționate:
Stăpânii medicamentelor în Republica Moldova. Cui îi revin cele mai grase contracte din acest an