Autor: Irina Papuc

Bolnavii de hepatita C mor cu zile, deoarece nu mai ajung să beneficieze de tratamentul, care este asigurat din  sursele statului. Problema este că medicamentele cumpărate de Ministerul Sănătății ajung doar pentru maxim 300 de bolnavi, în timp ce în lista de așteptare stau mii de persoane. Ca să-și salveze viața unii merg să se trateze în clinici private, iar alții scot mii de euro pentru a „scurta” rândul.

La Spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă sunt în așteptare pentru tratament antiviral 1.600 de pacienți. Potrivit directorului spitalului, Victor Deatișen, acest număr s-a acumulat din 2007. Dintre aceștia 300 de bolnavi au hepatită cronică B, care necesită tratament urgent. La spital însă se tratează anual 125 de persoane. Doar pentru atâția bolnavi statul a cumpărat medicamente. „Tratamentul durează un an, este costisitor și foarte greoi. Mulți nu rezistă, iar la alții au efecte adverse grave”, susține Deatișen. Bolnavilor li se administrează interferon pegilat și ribavirină.

Tratamentul antiviral împotriva hepatitei se administrează și la Spitalul Clinic Republican. Conducerea instituției, însă, ține în mare secret numărul bolnavilor care stau în lista de așteptare. Șefa secției de hepatologie, Maria Cojuhari, ne-a spus că directorul spitalului nu-i permite să divulge această cifră și că el a ordonat să-l sunăm pe el pentru a afla informația.  Sergiu Popa a evitat, însă, pe parcursul întregii săptămâni care a trecut, să răspundă la apelurile noastre.

Svetlana Țurcanu, specialist în gastroenterologie de la Spitalul Republican spune că anul trecut în cadrul instituției s-au tratat aproximativ 150 de pacienți, dar că există posibilitatea ca această cifră să fie dublată anul viitor. Și ea a refuzat să spună câți mai așteaptă să beneficieze de tratament antiviral. Problema, spune ea, ar putea fi soluționată prin crearea mai multor centre care să ofere astfel de servicii. „Acum acest tratament se face doar în două centre din Chișinău. Medicii din teritoriu nu au voie să-i trateze. Ar fi bine să fie deschis unul la Bălți și altul la sud, ca să putem trata măcar 800 de persoane. Dar este complicat”, precizează doctorul.

Medicii de la Toma Ciorbă au refuzat să ne spună care sunt riscurile pentru bolnavii ce așteaptă ani în șir să le vină rândul. Totuși, specialiștii hepatologi spun că bolnavii depistați cu hepatita C trebuie neapărat să beneficieze de tratament, deoarece starea lor se agravează rapid.

„Republica Moldova este singura țară care nu asigură deplin tratamentul bolnavilor de hepatită. Liste de așteptare nu există în nici un stat, numai la noi. Bolnavii trebuie tratați, pentru că boala poate provoca ciroză sau cancer”, spune Natalia Paladi, medic hepatolog la o clinică privată. Ea spune că pacienții care vin să se trateze în clinica lor cheltuie peste 10.000 de euro pe an.

Stela Leucă este una dintre bolnavii care nu a putut aștepta să se scurteze rândurile astronomice de la stat și s-a adresat la o clinică privată. Numai pentru medicamente 280 de mii de lei. „Tratamentul este foarte costisitor. Am plătit zeci de mii de lei pentru medicamente, iar tratamentul de susținere m-a costat încă vreo sută de mii de lei. La stat este foarte greu să ajungi. Nimeni nu-ți explică nimic- nici la cine să te adresezi, nici unde poți primi tratament. Cunoștințele mele mi-au spus că dacă le pui 3.000 de euro în buzunar, atunci te ajunge mult mai repede rândul”, povestește ea.

Anterior, autoritățile au anunțat că au alocat anul trecut aproape 200 de milioane de lei pentru medicamentele bolnavilor de hepatită. În total în Republica Moldova trăiesc cu mai multe tipuri de hepatită peste 35.000 de oameni.

 

Articole relaționate:

Aproape un million de americani ar putea suferi de hepatita C, dar nu știu despre acest lucru 

Noi dovezi privind geneza cancerului hepatic