Totul ține de cultura  sexuală, ea fiind o parte a culturii și educației generale. La noi nu există o cultură sexuală bine definită, ba și mai rău periodic vedem o ne dorință de a asimila ceva nou și prin urmare de a crește calitatea vieții. Vorbim despre sex pe la colțuri, ne ascundem de tv și radio când e vorba de problemele de educație sexuală și de cuplu, când, de fapt, e un domeniu care trebuie explorat și este absolut necesar tuturor pentru a fi sănătoși și fericiți, căci asta ne dorim, nu-i așa? Doar astfel ne cunoaștem pe noi înșine.

Societatea noastră e cuprinsă de stereotipuri și are educație și convingeri în mare parte greșite despre sex și sexualitate. Sunt rămășițe ale perioadei sovietice, astfel că noi încă suntem „speriați” la capitolul viață sexuală sănătoasă, control și diagnostic a sănătății sexuale.

Cine se ocupă de educația sexuală a adolescenților

Cuvântul sex încă este ceva rușinos, chiar dacă copii de mici accesează site-urile porno. Pentru că mulți dintre părinții sunt plecați peste hotare pentru a-și întreține odraslele, de educația lor sexuală nu se ocupă practic nimeni. Poate de cea generală - școala, strada, bunicii. În acest context nu putem spera ca tinerii noștri în viitor să fie sănătoși sexual, dezghețați pe plan intim și fericiți în cuplu. De unde atunci cupluri stabile, familii armonioase și copii reușiți?

Multe cupluri, care deja au copii adolescenți, ajunși la vârsta de 45 de ani zic ,,Gata suntem bătrâni, avem copii mari,  nu mai facem sex .. hai să ne liniștim”. Este mai rușinos atunci când sexul e făcut din  obligație sau cuplul este lipsit de el pe motiv de incultură sau și mai rău din motive de sănătate.

Cultura sexuală a moldovenilor este la cel mai jos nivel și asta pentru că părinții nu pot vorbi cu copii despre sex. Nu pot și nu cred că este necesar.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.