Redactor: Irina Miron

Problemele legate de echipamentul sau tehnologiile medicale cauzează una din patru erori produse în sălile de operații, relevă un nou studiu, publicat recent în jurnalul „BMJ Quality and Safety”. Potrivit acestuia, verificarea dispozitivelor medicale ar putea preveni cel puțin câteva dintre ele.

În timpul unei operații simple au loc aproximativ 15 greșeli, susțin cercetătorii.  24% dintre ele sunt din cauza defectării utilajului. Verificarea echipamentului medical înainte de operații, dar și instruirea medicilor și asistenților, ar putea reduce în jumătate rata erorilor, dau asigurări autorii studiului. Oamenii de știință mai recomandă astfel ca verificarea permanentă a utilajului să devină o practică de rutină.

În studiu, savanții au împărțit problemele legate de utilajul medical în trei categorii: indisponibilitatea echipamentului necesar, care constituie 37% din numărul total al problemelor tehnice, probleme legate de configurarea și setarea echipamentului, întâlnite în 44% din cazuri și funcționarea proastă a utilajului, care a fost motivul a 33% din erorile medicale produse în lume.

Utilizarea pe scară largă a tehnologiei în toate domeniile chirurgiei pot spori complexitatea procesului chirurgical, dar în același timp, provoacă mai ușor erori tehnice, scriu autorii studiului.

Cercetările mai vechi au demonstrat că erorile medicale afectează între 13% și 16% dintre pacienți. 

 

Articole relaționate:

Stomatologia, în topul acuzațiilor de malpraxis în Germania 

6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis