Zsuzsanna Jakab, Director Regional al OMS pentru Europa

Noi știm că există o presiune enormă ca Legea Antitutun să fie modificată, de aceea noi trebuie să fim foarte atenți și să opunem rezistență. De fapt, există foarte multe probe cu privire la venituri sau pierderi economice care survin din cauza fumatului. Povara aceasta cade asupra bugetului țării. De asemenea, există foarte multe date care demonstrează că sectorul ospitalier nu are de pierdut nimic în urma implementării acestor legi. Dacă va fi nevoie ca noi să intervenim și să aducem aceste date la cunoștința populației noi neapărat o vom face.

Accentuez că noi vom susține în continuare Ministerul Sănătății și sperăm că, în colaborare cu deputații din Parlament, vom putea face front comun pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun.

Organizația Mondială a Sănătății aprobă, de regulă, toate politicile de țară prin consens. Există două acte legislative, care sunt obligatorii pentru toate statele și care trebuie implementate până la ultima buchie din lege. Acestea țin de Convenția-Cadru Privind Controlul Tutunului și Regulamentul Sanitar Internațional, care trebuie să fie implementate obligatoriu, până la ultima frază, de toate statele.