Autor: Irina Papuc
Comisia protecție socială, sănătate și familie urmează să examineze și să avizeze mâine un proiect de lege, înregistrat în Parlament încă în 2015, care vizează acordarea instituțiilor private a dreptului de a presta servicii oncologice bolnavilor de cancer. Subiectul este unul sensibil, întrucât instituțiile statului par să fie impotente în asigurarea unui tratament adecvat pentru acești bolnavi. Pentru impotența lor însă este de vină statul, care a menținut sistemul subfinanțat. După ce o încercare de PPP a eșuat, privații au insistat că sunt un partener neglijat.
Proiectul de lege vizează completarea Legii Ocrotirii Sănătății cu un nou articol care nu mai exclude instituțiile private din lista celor ce pot presta servicii oncologice. Potrivit documentului, ceea ce vor trebui să facă instituțiile medicale private ca să poată acorda acest tip de servicii este să obțină licență și acreditare specială. Conform autorilor proiectului, pacienții sunt lipsiți acum de alternative în țară, întrucât singura instituție a rămas Institutul Oncologic. O mare parte dintre cei care își permit, aleg să se trateze în clinici din străinătate.
Cine a pus sistemul pe brânci
Despre faptul că Institutul Oncologic nu mai face față cerințelor de diagnosticare și tratament se știe demult. Subiectul a fost abordat ani la rândul, încă din 2013 când Ministerul Sănătății recunoștea că nu este capabil să asigure serviciul de radioterapie pentru bolnavi. Situația era una alarmantă. Autoritatea căuta soluții la privați, mai exact prin instituirea unui parteneriat public-privat (PPP). După mai multe încercări aparent eșuate de a identifica un ofertant, în paralel fiind motificată legislația care prevedea scumpirea tarifului pentru o procedură de radioterapie, ministrul Sănătății, pe atunci Mircea Buga, anunța revocarea oricărui parteneriat în Oncologie.
Inițiativa de a permite spitalelor private să presteze servicii pentru bolnavii de cancer a fost pe larg discutată, iar opiniile au fost contradictorii. Cel mai important argument este că maladiile oncologice sunt maladii sociale, iar statul este responsabil pentru asigurarea tratamentului. Pentru ca instituțiile publice să fie capabile să-și trateze pacienții cu cancer în loc să-i lase să moară, statul ar fi trebuit să asigure o finanțare adecvată pentru acestea, ca să prevină ineficiența lor.
În Moldova, tratamentul cancerului este asigurat în totalitate de stat, ceea înseamnă că este acoperit de Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Ce sunt gata să ofere instituțiile private și, foarte important, cu ce procent de rentabilitate nu este clar. Guvernul a susținut proiectul.
█ Articole relaționate:
Plătesc 30 de mii de lei pentru tratament, deși nu trebuie să achite nimic