Redactor: Irina Papuc

Sarinul este un produs sintetic și extrem de toxic. Regimul sirian, care l-a utilizat recent, a omorât cel puțin 85 de persoane, printre care mame și copii.

Sarinul conține substanțe extrem de toxice, care afectează sistemul nervos. Ele blochează o enzimă care acționează ca un „dezactivator” pentru glande și mușchi. Fără aceasta, glandele și mușchii sunt stimulați în continuu, până sfârșesc prin extenuare și perturbarea funcțiilor normale, scrie The Wall Street Journal.

Simptomele pot apărea în secunde sau chiar ore, în funcție de nivelul de expunere. Sarinul este considerat unul dintre cei cinci „cei mai importanți agenți neurotoxici moderni, incluși în arsenalele chimice“, potrivit Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Un alt agent neurotoxic, VX, se consideră că a fost utilizat pentru asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg al dictatorului din Coreea de Nord. Ca și VX, Sarinul este inodor și insipid. Acesta este lichid, dar tinde să se evapore ușor, deoarece este foarte volatil.

Deoarece se evaporă ușor, gazinul sarin omoară cei expuși în timp redus. Se consideră că gazinul sarin este de 81 de ori mai toxic decât cianura și de 543 de ori mai toxic decât clorul.

Simptomele expunerii la Sarin

Nivelul și durata de expunere determină modul în care Sarinul afectează persoana expusă. Simptomele includ dureri de ochi, vedere încețoșată, respirație accelerată, convulsii, paralizie și leșin. Oamenii pot fi expuși prin piele sau prin aer. Pentru că se dizolvă în apă, este de asemenea posibil să fie ingerat prin apă sau mâncare.

Traseul de expunere, de asemenea, determină cât de repede o persoană poate dezvolta simptome, efectul fiind cel mai rapid în urma inhalării.

Expunerea la o doză mare duce la paralizarea mușchilor respiratorii. Victimele pot suferi crampe, vărsături, urinare și defecare involuntară. Victimele pot simți slăbiciune musculară, tremor sau convulsii.

Tratamentul indicat la expunerea cu Sarin

Tratamentul cu substanțe numite oxime poate „crește șansele de a supraviețui otrăvirii“, susține Centrul pentru Controlul Maladiilor din SUA. Specialiștii de aici recomandă oamenilor expuși să solicite asistență medicală, să se spele pe tot corpul cu apă și săpun și să îndepărteze îmbrăcămintea.

Amintim că regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a fost acuzat de utilizarea Sarinului într-un atac din 2013 într-o suburbie din Damasc, când au fost uciși 1.429 de oameni. Anterior Sarinul a fost utilizat în atacurile din Japonia, la mijlocul anilor 1990. Acesta a fost dezvoltat în 1930, în Germania, ca un pesticid.

Ajutorul medical, acordat de doctori

Resurse importante au fost alocate pentru salvarea celor expuși la Sarin. Totuși, lucrătorii medicali au fost nevoiți să lucreze peste capacități, deoarece spitalele au fost deteriorate din cauza conflictelor. OMS a trimis în zonă loturi de medicamente, inclusiv atropină și steroizi pentru tratament simptomatic.