Autor: Irina Papuc

Comisia Națională de Integritate a inițiat o procedură de verificare prealabilă pe numele șefului Direcției sănătate de la Primărie, Mihai Moldovanu. CNI s-a autosesizat după ce în presă au apărut informații că acesta deține averi, care nu pot fi justificate, de vreme ce a deținut doar funcții publice. De cealaltă, parte Moldovanu spune că nu este deranjat deloc această decizie și explică cum și-a câștigat averile și cât l-au costat.

Potrivit șefei comisiei de control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc, procedura de verificare prealabilă a început, după ce Ziarul de Gardă a scris că acesta locuiește într-o casă de milioane, deține mai multe apartamente și terenuri, deși a deținut numai funcții publice. „Vom verifica datele publicate în presă și cele din declarația de venit ale lui Mihai Moldovanu. Dacă vom găsi neclarități și vom avea probe, atunci vom iniția procedura de control”, a precizat ea.

Șeful Direcției Sănătate de la Primărie afirmă că toate bunurile pe care le are acum le-a obținut înainte de a intra în politică, adică pe atunci când era angajat în calitate de medic. „Casa mi-am luat-o în anul 2000, iar în politică am venit șapte ani mai târziu. Pe atunci casa despre care se spune că este luxoasă costa 100.000 de lei, adică cam 12.000 de dolari. În ultimul timp am făcut doar lucrări de întreținere a imobilului. O să dovedesc acest lucru prin contractul de vânzare-cumpărare”, susține Mihai Moldovanu.

El spune că pe atunci se ocupa și de bussines, astfel a reușit să pună bani deoparte și pentru locuință. În privința celor două apartamente Moldovanu spune că unul îi aparține soției, iar unul l-a primit prin donație.

„Apartamentul cu o cameră l-am primit prin donație de la o bătrânică. Ea nu avea copii, iar noi ne-am angajat să avem grijă de ea. Celălalt, îi aparține soției, ei i l-au distribuit de la serviciu, de la MAI”, a adăugat acesta. Totodată, șeful Direcției sănătate mai deține patru terenuri în localitatea sa de baștină și încă unul în comuna Trușeni. Familia acestuia mai gestionează și două firme, iar soția acestuia, Svetlana Moldovanu apare ca fondator al unei agenții de pază.

Mihai Moldovanu este originar din satul Ordăşei, raionul Teleneşti. A lucrat în calitate de felcer la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, la Spitalul Clinic Municipal nr.1 și la Policlinica Asociaţiei curativ-sanatoriale şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Mihai Moldovanu a ocupat în perioada 2007-2009 și 2010-2011 funcția de șef al Direcției Sănătate. În ianuarie 2011 acesta a fost numit în calitate de vicepremier pe probleme sociale și a deținut această funcție până în luna mai a acestui an. El a fost revocat din funcția de viceprim-ministru printr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti, pe 16 mai, la propunerea premierului, interimar pe atunci, Iurie Leancă. Ulterior, această decizie a fost declarată neconstituțională, însă Moldovanu a decis să plece după ce a fost instituită noua coaliție de guvernare, fiind numit șef al Direcției Sănătate a Municipiului Chișinău.

 

Articole relaționate:

Municipiul va da tonul reformelor în sănătate. Mihai Moldovanu: „Vrem o reformă diferită de cea a ministrului Usatîi” 

Luminița Suveică predă șefia Direcției Sănătate a Primăriei municipiului Chișinău fostului viceprim-ministru, Mihai Moldovanu 

Directorul spitalului pentru copii Valentin Ignatenco s-a ales doar cu o mustrare aspră, pentru că admis să se facă operații cu bormașini industriale