Redactor: Tatiana Povar

Cancerul este, în esență, doar durere. Însă când un copil este afectat, inima părinților se rupe în bucăți. În afară de sentimentul de vinovăție și neputință, adulții trebuie să dea dovadă de o putere nemărginită, căci nu pot trăda disperarea ce-i cuprinde în fața picilor lor. O istorie dureroasă, dar impresionantă a fost povestită de Ruth Scully, mama unui băiat de doar patru ani care a decedat de cancer. Sute de părinți au reacționat la postarea ei, publicând fotografii cu proprii copii, răpuși de maladie.

Nolan, care avea doar patru ani, a fost diagnosticat cu rabdomiosarcom, un tip rar de cancer a țesuturilor moi, în noiembrie 2015.  Pe 1 februarie, medicul oncolog le-a adus la cunoștință teribilul adevăr - cancerul băiatului se răspândise masiv în plămâni compresându-i bronhiile, numai după 4 săptămâni de la prima operație deschisă la plămâni. Cancerul nu mai era tratabil.

Pe o pagină de Facebook numită Nolan Strong, creată de ea și soțul ei, Ruth a descris agonia prin care a trecut în ultimele zile de viață ale fiului ei.

Istoria începe când Ruth a decis să își ducă la spital copilul pentru ultima dată. După un an de luptă cu maladia, Nolan nu mânca nici nu bea zile întregi și vomita încontinuu.

,,Eu voi merge în rai și mă voi juca până vei veni și tu acolo”

Îndurerata mamă a intrat în camera unde se afla fiul ei.

Mama: Te doare când respiri?

Nolan: Păăăi, da...

Mama: Te doare foarte tare, nu-i așa puiule?

Nolan: (privind în jos) Da.

Mama: Scumpule, toată treaba cu cancerul asta e insuportabilă. Tu nu mai trebuie să te lupți.

Nolan: (Exprimă bucurie) EU NU MAI TREBUIE SĂ LUPT??!! O sa lupt pentru tine mami!!

Mama: Nu scumpule!! Acesta să fie rostul tău, să lupți pentru mine??

Nolan: Ce ușurare!!

Mama: Nolan Ray, ce trebuie să facă o mamă?

Nolan: Să mă ocrotească! (Cu un zâmbet larg)

Mama: Dragule, eu nu mai pot face asta. Unicul loc în care vei fi în siguranță e Raiul. (Inima mi se rupea în două)

Nolan: Atunci eu o să mă duc în Rai și o să mă joc acolo până vii și tu, așa e?

Mama: Desigur!!! Nu scapi tu de mami așa de ușor!

Nolan: Mulțumesc mami!!! Voi merge să mă joc cu Hunter, Brylee și Henry!!

Ultimul miracol

Nolan mai mult a dormit în următoarele zile. Mama lui avea grijă ca totul să decurgă liniștit. ,,Nu pot explica cum se simte o mamă când semnează actul de ,,Fără resuscitare” pentru îngerașul tău”, scria aceasta.

Ruth pregătise lucrurile pentru a merge acasă împreună cu fiul pentru ultima noapte. ,,El și-a pus mânuța în a mea și a zis: Mami, e totul bine. Hai să stăm aici. Eroul meu de 4 ani încerca să nu mă pună în situație...În următoarele 36 de ore mai mult dormea, iar când se trezea ne jucam, vizionam filmulețe pe YouTube și încercam să zâmbim cât mai mult. Înainte să se stingă a reușit să-mi spună cum și-ar dori să fie înmormântarea lui, ce și-ar dori ca lumea să îmbrace. A spus ce lasă pentru fiecare dintre noi și chiar că și-ar dori să fie ținut minte ca un... polițist.”

În ziua decisivă, Ruth i-a spus lui Nolan că merge să facă baie. „ Stăteam la ușa dușului, mă uitam la el, Nolan îmi zâmbea. În momentul cînd ușa dușului s-a închis, el a închis ochii, adormind adânc, iar viața lui a luat sfârșit. Întreaga echipă de medici era deja acolo și fiecare privire era întoarsă spre mine în lacrimi. Doctorii mi-au spus că el a adormit adânc și că nu mai simte nimic”, a povestit Ruth.

„Apoi s-a întâmplat un miracol, pe care n-am să-l uit niciodată. Am alergat către patul său, i-am luat obrajii în palmele mele. Apoi îngerașul meu a tras aer în piept, și-a deschis ochii, mi-a zâmbit și mi-a zis: ,,Te iubesc, mami”. Și-a întors capul și s-a stins, în timp ce eu îi cântam la ureche „Tu ești soarele meu” .

În afară de scrisoarea emoționantă, Ruth a distribuit o fotografie memorabilă în timp ce Nolan se afla pe podeaua din baie. El era atât de îngrozit să nu rămână singur și mergea cu mama sa, când ea trebuia să facă baie.

,,Acum mie îmi e frică să fac duș,” mărturisește ea ,,Privesc la covorașul din baie și mi-l imaginez pe băiatul meu mic stând la podea, așteptându-și mama. Istoria dramatică a lui Ruth Scully a fost preluată de mai multe instituții media, printre care și Daily Telegraph.

 

 Articole relaționate:

Bolnavii de cancer din Moldova ar putea să se trateze la privați, cu nota de plată la stat. Parlamentul revine la subiect 

Sectoarele din Chișinău unde se îmbolnăvesc și mor cei mai mulți bolnavi de cancer