Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 2.100 de apeluri la Serviciul 903. Șase persoane au decedat până la sosirea echipelor de Urgență. Două gravide au născut în ambulanțe, în cazul uneia fătul a fost născut mort

Astfel, în ultimele 24 de ore au avut nevoie de ajutorul medicilor de la Urgență 2.118 persoane. Stația de Asistență Medicală Urgentă din Chişinău a înregistrat 454 de solicitări, dintre care 104 au fost urgențe majore. Autoritatea anunță că şase oameni au murit până la sosirea ambulanțelor. Orice detalii despre aceștia lipsesc.

O gravidă din satul Cârnățeni, raionul Căuşeni, a născut în mașină. Atât mama, cât și bebelușul au fost internați și se simt bine. O altă femeie din municipiul Bălți a născut un făt mort în ambulanță. Potrivit Ministerului Sănătății, gravida avusese dureri pe parcursul zilei de ieri, însă a solicitat ajutorul medical de urgență doar când starea de sănătate s-ar fi agravat.

În același timp, Stația de Asistența Medicală Urgentă din sudul țarii a înregistrat 120 de solicitări. Echipele medicale s-au confruntat cu dificultăți, din cauza drumurilor blocate. O femeie din satul Moscova, Raionul Cahul, a murit până la sosirea ambulanței. În decurs de două zile ea a avut febră, tuse şi dispnee. Conform autorității, substațiile din regiune nu au acum energie electrică. În UTA Găgăuzia s-au înregistrat 88 de solicitări. Acum sunt deconectate de la energia electrică punctele de asistență medicală urgentă din satele Copceac, Cazaclia şi Congaz.

Precizăm că și unele instituții medicale au rămas ieri fără curent electric. Despre aceasta a anunțat viceministrului Sănătății Liliana Iașan, care s-a prezentat ieri la Comisia pentru situații excepționale. Iașan nu a dat cifre concrete. Ea a explicat premierului că instituțiile au gestionat cazurile de urgență, fiind operate persoanele aflate în starea cea mai gravă.

 

 Articole relaționate:

Ambulanţe blocate şi echipe de salvare transportate cu tractorul la pacienţi. Cum se descurcă Serviciul de Urgență 

O femeie însărcinată, dusă cu brancarda jumătate de kilometru de doctorii de la Urgență 

Starea Serviciului de asistență medicală de urgență din Moldova, mai jalnică decât cea a pacienților care au nevoie de primul ajutor