Autor: Elena Cioina

Moldova va avea un acord-cadru de combatere a HIV/SIDA și tuberculozei cu Fondul Global pentru combaterea acestor maladii infecțioase. Acest lucru îi va da posibilitate țării să prelungească automat proiectele oferite de această organizație internațională, fără să fie nevoie de semnarea sau ratificarea fiecărui grant în parte. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind ratificarea documentului, procedura urmând să fie încheiată de către Parlament. Doar atunci acordul va intra în vigoare. La rândul său, Executivul se obligă, prin Ministerul Sănătății, să întreprindă măsurile necesare pentru realizarea prevederilor acestui acord.

Cu alte cuvinte, acordul semnat între Moldova și Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, pe 16 martie la Geneva, are drept scop reglementarea procedurii de obținere a finanțării din partea organizației internaționale. Fiecare țară care are relații financiare cu donatorul urmează să încheie un astfel de acord.

În argumentarea lor, autoritățile de la Chișinău afirmă că maladiile sociale rămân o prioritate pentru Guvern în vederea promovării și menținerii sănătății populației. Deși au fost luate diverse măsuri pentru controlul celor două maladii sociale – TB și HIV/SIDA, țara se confruntă, totuși, cu o incidență constantă înaltă a acestor boli, care afectează în mod special oamenii vulnerabili social și economic.  Chiar și așa rezultatele sunt modeste, fiind înregistrată o morbiditate ridicată și un risc sporit de mortalitate.

Reprezentantul special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, în Moldova, ca să discute despre riscurile în rândul consumatorilor de droguri din închisori 

Potrivit autorităților din Sănătate, până în 2014, domeniile HIV/SIDA și Tuberculozei au fost finanțate în mare parte de către Fondul Global. În 2015, potrivit unui nou model de finanțare al Fondului, statul s-a obligat să-și sporească  contribuțiile până în acest an pentru controlul ambelor maladii. Autoritățile se plâng că situația economică a țării este destul de complicată, ceea ce presupune reducerea bugetelor și micșorarea finanțării „fapt care se resimte în sistemul de ocrotire al sănătății în general și poate afecta inclusiv domeniile HIV/SIDA și TB, astfel că semnarea acordului cu Fondul Global este considerată drept o oportunitate în acest sens”, scrie în acord.

Acum, în Moldova sunt puse în aplicare patru proiecte finanțate de către Fondul Global. Valoarea acestora este de 39 de milioane 431 de mii 784 de dolari. Banii sunt oferiți țării prin intermediul Consiliului Național de coordonare a programelor naționale de profilaxie și control a infecției HIV/SIDA, infecțiilor cu transmitere sexuală  și de control a Tuberculozei. Aceste structuri sunt mecanismul central de coordonare a  finanțării oferite de către donator și acesta reprezintă prioritățile și angajamentul Moldovei în combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și infecțiilor transmise pe cale sexuală. Ajutorul Fondului Global este esențial pentru țara noastră, întrucât acesta permite ținerea sub control a epidemiilor de HIV și TB și permite menținerea și dezvoltarea serviciilor pentru persoanelor deja afectate.

De ce încă mai plătim bani publici pentru patul din spital și nu pentru pacient

Potrivit Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2020”, sănătatea a fost declarată drept una dintre problemele critice care duce la reducerea forței de muncă, a productivității și dezvoltării economice a țării.

Vom adăuga că din 2018 Fondul Global urmează să-și reducă drastic finanțarea pentru mai multe țări din spațiul CSI, inclusiv din Moldova. Astfel, autoritățile trebuie să găsească finanțe interne pentru a nu întrerupe prestarea serviciilor de prevenire a riscurilor. Deocamdată, autoritățile au decis să finanțeze cu două milioane de lei două programe naționale care țin de reducerea riscurilor infecției cu HIV/SIDA. Banii urmează să fie alocați din fondul de profilaxie al CNAM. 

 

 Articole relaționate:

Lecții pentru Moldova. Estonia și Cehia explică cum au reușit să împartă banii ca să țină sub control cele mai periculoase infecții 

OMS a omis bacilul Koch, care provoacă tuberculoza, din lista bacteriilor prioritare. Experții consideră acest lucru o greșeală