Autor: Irina Papuc

În lume, depresia ține primele locuri în topul afecțiunilor de care suferă oamenii. Moldova nu este o excepție. Medicii spun că în prezent depresia e pe locul patru, după bolile cardiovasculare, cele pulmonare și cancer. Potrivit statisticilor oficiale doar 10 la sută din populația țării ar avea nevoie de asistență psihiatrică, iar majoritatea suferă de anxietate, depresie sau nevroze. Cel mai grav este că oamenii refuză să ceară ajutorul unui psiholog, ci aleg, mai degrabă, să meargă pe la vrăjitori sau tămăduitoare, iar în cel mai bun caz - la biserică.

Depresia este o stare mentală de tristețe, amărăciune care persistă pe perioade îndelungate. Existe și forme severe care împiedică persoana să-și realizeze activitățile zilnice. Se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze această afecțiune. Motivele sunt frica de stigmatizare socială, orgoliul personal și ignoranța. Spre deosebire de credința populară cazurile de depresie severă pot fi tratate și vindecate.

Viața Tatianei Sârbu s-a schimbat brusc acum patru ani, când mama ei a decedat. Astfel a ajuns să sufere de depresie. De atunci tristețea o urmărește mereu, iar lucrurile ce înainte îi provocau plăcere sau admirație nu o mai influențau în niciun fel. Această stare i-a creat probleme în relaţia cu familia şi prietenii. Când a simțit că puterile o lasă, a decis să ceară ajutorul unui psiholog. „Simţeam că ceva nu-mi ajunge. După ce am văzut că nu pot ieşi din aceste stări am apelat la psiholog, dar a trecut ceva timp. Credeam ca o sa-mi treacă de la sine”, povestește tânăra.

Pentru întâlnirile cu psihologul, Tatiana vine la Chişinău de la Anenii Noi. Spune că nu obosește, dimpotrivă, e fericită că ședințele o ajută să își revină și să aibă poftă de viață.

La ghicitori și mai puțin la psiholog

Tatiana este, însă, un caz fericit pentru Moldova. Nu există nici studii și nici statistici privind numărul moldovenilor afectați de depresie și nici câți dintre ei se adresează la psiholog, psihiatru sau neurolog. Majoritatea aleg să scape de această stare prin alte metode.

 

„Sunt oameni care au, într-adevăr, nevoie de ajutor. Ei însă aleg să meargă pe la ghicitori. Psihicul nostru este conceput în aşa mod că să se poată isprăvi de unul singur cu problemele, dar cu ajutorul unor tehnici persoana poate fi susținută esențial, spune Aliona Nicolau, psiholog. Ea confirmă faptul că moldovenii nu obișnuiesc să vorbească despre problemele lor și nici nu prea conștientizează că au nevoie de asistență psihologică, așa cum se întâmplă în țările cu un nivel de trai mai înalt.

Cei mai mulți consideră depresia o rușine, iar în cel mai bun caz merg la biserică. Preotul Vasile Ciobanu, din satul Costești, Ialoveni, spune că oamenii vin des la biserică ca să ceară un sfat sau să caute compătimire. „În toată săptămâna vin oameni cu nevoi, şi sunt nevoi cumplite- neînțelegeri în familie sau au pierdut persoane dragi. Ne străduim să-i ascultăm și să le dăm un sfat bazat pe cele adeverite de Sfinţii Apostoli”, spune preotul.  

Antreprenorii nu cunosc problemele angajaților

Deși estimările specialiștilor în psihologie și neurologie sunt îngrijorătoare angajatorii unor mari companii autohtone susțin că angajații lor nu s-au plâns niciodată că ar avea astfel de probleme și nici nu a cerut concediu de boală, motivând probleme de depresie.

„De 11 ani, cât am fost director nu am avut niciun caz de acest fel. Noi nu le dăm motive. Oamenii primesc salarii destul de mari”, susține Leonid Babii, acum vicedirector al companiei producătoare de divinuri, Barza Albă.

Același lucru îl afirmă și Victor Cojocaru, directorul Combinatului de Panificație Franzeluța. „Nu au fost cazuri ca oamenii să se plângă de depresie. Au mai fost răceli, sau boli profesionale, dar de așa ceva nu am auzit. În instituția noastră psiho-emoțional este satisfăcător”, precizează directorul. El crede că angajații săi nu ar avea motive să-și ascundă îngrijorarea și, pur și simplu, nu au astfel de probleme.

Și dacă preoții fac ce le stă în puteri, atunci medicii, indiferent pe specialitatea lor, sunt obligați să depisteze cazurile de depresie. Directorul Spitalului de Neurologie și Neurochirurgie, Ion Moldovanu, spune că doctorii trebuie să trateze nu doar maladiile fizice, dar să țină cont și de starea psihologică a pacientului. Numai în cazul în care depresia este în etapa avansată medicul trebuie să ceară ajutorul unui psihiatru. Aceștia din urmă îi îndeamnă pe oameni să se adreseze neapărat la specialiști, deoarece depresia se poate agrava.

„Depresia poate provoca complicaţii destul de grave și duce chiar la invaliditate. Astfel, 25 % dintre pacienţi riscă să nu-şi revină la normal pe deplin”, explică medicul psihiatru, Ion Coșciug.

Aşadar, de la stări de indispoziții ușoare omul poate ajunge la diverse boli psihice, cum ar fi schizofrenia sau demența. Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă să nu ascundeți acest lucru și să le cereți ajutorul. Reportajul video integral poate fi urmărit pe SănătateTV.

Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare.

 

Articole relaționate:

Studiu: Insomnia poate provoca gânduri suicidale

Austeritatea duce la suicid

Lăsați în voia sorții. În Moldova nu există nicio secție specializată pentru bătrânii afectați de demență